/*--

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Περί πίστεως

  
Αδελφοί μου μέσα από το μυστήριο της Εξομολογήσεως και με αρκετό προβληματισμό θα ήθελα για λίγα λεπτά να απασχολήσω την αγάπη σας.


 Λέω προβληματισμένος γιατί βλέπω αρκετούς νέους αλλά και πιο ηλικιωμένους να εξωτερικεύουν διάφορα προβλήματα αλλά και πάνω απ' 'ολα αμαρτήματά τους, χωρίς να έχουν ελπίδα και πίστη βαθειά Στο Θεό ότι θα διορθωθούν και θα συγχωρεθούν τα πάντα από Τον Φιλεύσπλαχνο Θεό. Έτσι λοιπόν σήμερα καλό είναι να δούμε τι είναι πίστη.

Ο Απόστολος Παύλος δίδει τον ορισμό της πίστεως : ''Πίστις εστίν ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ού βλεπομένων.'' Εννοεί πως (η πίστη είναι εκείνη που κάμνει πραγματικά εκείνα που ελπίζουμε και βέβαια εκείνα που δεν βλέπουμε). Η πίστη λοιπόν είναι να προσέχει κανείς στα αόρατα σα να είναι ορατά. Εκείνα που ελπίζουμε και μοιάζουν για ανύπαρκτα, η πίστη τους χαρίζει ύπαρξη και οντότητα που σημαίνει ότι η ίδια η πίστη είναι και η ύπαρξή της. Ο Ιερός Χρυσόστομος μας προτρέπει ''ας μην προσέχουμε αυτά που φαίνονται αλλά εκείνα που δεν φαίνονται''. Ουσιαστικά πίστη είναι όταν δεν αρκούμαστε μόνο στα σωματικά μάτια, αλλά με τα μάτια του νου και της ψυχής καταννοούμε εκείνα που δεν φαίνονται. Αυτός που πιστεύει πρέπει να έχει σιγουριά γι' αυτά που ελπίζει και βεβαιότητα γι' αυτά που δεν βλέπει. Χριστιανική πίστη είναι η ανεπιφύλακτη αποδοχή Του Ιησού Χριστού ως Θεανθρώπου και η αποδοχή της Αλήθειας.

Η πίστη των Ορθοδόξων Χριστιανών δεν είναι απρόσωπη όπως των μουσουλμάνων, των μασόνων κ.α. αλλά είναι προσωπική. Για να φθάσουμε Τον Άφθαστο και Παντοδύναμο Θεό ώστε να μπορέσουμε να τον ακουμπήσουμε και από τη Θεία αυτή επαφή μαζί Του, να μπορέσουμε να πάρουμε Θεία Χάρη, πρέπει να πιστεύσουμε πέρα από τη λογική, πέρα από τις γνώσεις, πέρα από τη σκέψη και την εξυπνάδα μας. Πρέπει δηλαδή να λειτουργήσει μέσα μας το παράλογον και το εκστασιακόν. Πιστεύω = παραλογίζομαι, φεύγω εκτός των ορίων, ώστε να πιάσω τα αόριστα και τα αόρατα. Η πίστη κατά τους Θεοφόρους Πατέρες είναι 2 ειδών : 1)Είναι η εξ ακοής πίστη, όταν δηλαδή πιστεύουμε στην διδασκαλία Του Αγίου Πνεύματος ακούγοντας τις Θείες Γραφές. Η πίστη αυτή τελειοποιείται όταν είναι έμπρακτη σε αυτά που νομοθέτησε Ο Χριστός. Γιατί αυτός που δεν πιστεύει σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πράττει τα άνομα και άτοπα έργα του, έχει κοινωνία με τον διάβολο!! Και έτσι δείχνει ότι είναι άπιστος!!! 2)Η πίστη είναι ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ού βλεπομένων. Η πίστη είναι αδίστακτη, αναμφίβολη ελπίδα γι' αυτά που μας υποσχέθηκε Ο Θεός και ελπίδα ως προς την πραγματοποίηση των αιτημάτων μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας λέει : άλλο να πιστεύουμε Στον Θεό και άλλο να πιστεύουμε Τον Θεόν.

α) Πιστεύω Στο Θεό σημαίνει ότι φρονώ περί Αυτού ορθώς. 
β) Πιστεύω Τον Θεό σημαίνει ότι θεωρώ βέβαιες και αληθινές τις νουθεσίες και επαγγελίες που μας έδωσε. Χριστιανός και Εκκλησία χωρίς πίστη, δεν υπάρχουν ως ζωή και ως οντότητες. Μόνο όταν υπάρχει πίστη, υπάρχει σωτηρία και μόνο τότε θα σωθούμε. Αδελφοί μου, να ξέρετε ότι όλο αυτό δηλαδή, το ότι σωτηρία δεν υπάρχει χωρίς πίστη, οφείλεται αποκλειστικά σε εμάς γιατί είναι καθαρά θέμα της δικής μας συνεισφοράς, προαιρέσεως και εσωτερικής προθέσεως. Η πίστη, αυτή η μικρή λεξούλα, κρύβει την αρχή της εν Χριστώ ζωής. Από την πίστη οδηγούμαστε στο Άγιο Βάπτισμα και γεννιόμαστε εν Χριστώ. Δεν υπάρχει ζωή, ελπίδα, πραγματοποίηση διαφόρων πραγμάτων, γαλήνη, σιγουριά, ασφάλεια, κατοικία Αγίου Πνεύματος επί των ψυχών μας, καθαρότητα ψυχής και σώματος χωρίς την Θεία και Ευλογημένη λέξη, Πίστη. Η θύρα και η οδός που οδηγεί στην ζωή και τη σωτηρία είναι η πίστη. Είναι ο δρόμος ο οποίος οδηγεί τον άνθρωπο στον Αγιασμό και την Θεία Χάρη και Υιοθεσία. Είναι αυτή που υπόσχεται και προξενεί κάθε αγαθό πορευόμενο από Τον Θεό. Η πίστη πρέπει να έχει ελπίδα γιατί πίστη χωρίς ελπίδα είναι αμαρτωλό πράγμα, πρέπει να είναι ανυπόκριτη, αναλλοίωτη, ειλικρινής και αληθινή. Αυτός που λέγεο πως πιστεύει πρέπει να αισθάνεται πολύ δυνατός και κυρίαρχος απέναντι στο κακό, γιατί η πίστη είναι η πλέον νικοποιός δύναμη. Αγαπητοί μου ενορίτες αν θέλουμε να απολαύσουμε μέσα μας Άγιο Πνεύμα πρέπει με την αληθινή πίστη μας να καθαρίσουμε τα δοχεία των ψυχών μας.

 Ι.Ναός  του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου. 

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...