/*--

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

«Δώσε ψωμί και πάρε Παράδεισο»

   
H ελεημοσύνη είναι η βασίλισσα των αρετών, που ανυψώνει γρήγορα τους ανθρώπους στις ουράνιες αψίδες, που αναδεικνύεται άριστη συνήγορός μας. Μέγα πράγμα η ελεημοσύνη! Γι’ αυτό και ο Σολομώντας φώναζε δυνατά: «Μέγα πράγμα ο άνθρωπος, μα πολύτιμο πράγμα ο ελεήμονας άνθρωπος».

Είναι μεγάλα τα φτερά της ελεημοσύνης. Διασχίζει τον αέρα, προσπερνά τη σελήνη, υπερβαίνει τις ακτίνες του ηλίου, ανυψώνεται στις ουράνιες αψίδες. Άλλα ούτε εκεί στέκεται, μα ξεπερνά και τον ουρανό, προσπερνά και τις τάξεις των αγγέλων και τους χορούς των αρχαγγέλων και όλες τις άνω δυνάμεις, και στέκεται δίπλα στο θρόνο του Βασιλιά.
Και μάθε τούτο απ’ την ίδια τη γραφή που λέει: «Κορνήλιε, οι προσευχές σου και οι ελεημοσύνες σου ανέβηκαν μπροστά στο Θεό». Το δε μπροστά στο Θεό» σημαίνει: «Κι αν έχεις πολλές αμαρτίες, έχεις όμως συνήγορο σου την ελεημοσύνη, μη φοβάσαι.
Καμιά απ’ τις άνω δυνάμεις δεν αντιτάσσεται σ’ αυτή. Η ελεημοσύνη απαιτεί την εξόφλησή της. Κρατεί στα χέρια της το γραμμάτιο της. Ο Δεσπότης ο ίδιος είναι που λέει: «Όποιος κάνει κάτι καλό σ’ έναν απ’ αυτούς τους ελαχίστους, σε μένα το έκαμε».
Ώστε λοιπόν όσες αμαρτίες κι αν έχεις η ελεημοσύνη σου βαραίνει περισσότερο και τις αντισταθμίζει ως έκφραση μετανοίας.
Η δεν γνωρίζεις το παράδειγμα των δέκα παρθένων στο Ευαγγέλιο, πως δηλαδή έμειναν έξω απ’τον νυμφώνα οι παρθένες που δεν είχαν να παρουσιάσουν ελεημοσύνη καίτοι ασκήθηκαν στην παρθενία; «Διότι ήταν», λέει η παραβολή, «δέκα παρθένες, πέντε ανόητες και πέντε φρόνιμες». Και οι μεν φρόνιμες είχαν λάδι μαζί τους, οι ανόητες όμως δεν είχαν και έσβησαν τα λυχνάρια τους.
Είχαν και οι ανόητες λυχνάρια, μα ενώ των άλλων παρθένων τα λυχνάρια είχαν λάδι, τα δικά τους δεν είχαν. Γιατί το φως είναι η παρθενία, ενώ το λάδι είναι η ελεημοσύνη. Όπως λοιπόν το φως όταν δεν τροφοδοτείται από λάδι σβήνει, έτσι και η παρθενία, όταν δεν συνοδεύεται από την ελεημοσύνη, χάνει  την αξία της. 
(Ιωάννου του Χρυσοστόμου)

Περιοδικό “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...