/*--

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΘΛΕΕΜΙΤΙΣΣΑ

     
Η Παναγία Βηθλεεμίτισσα, η εικόνα με το γλυκό μειδίαμα, την άπειρη στοργή και την απέραντη ευσπλαχνία, είναι η εφέστιος εικόνα της Βασιλικής της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ. Η εικόνα αυτή είναι φορητή και βρίσκεται στα δεξιά του ναού της Γεννήσεως, στο σημείο που υπάρχει η σκάλα που οδηγεί στο κάτω μέρος του ναού που βρίσκεται το Άγιο Σπήλαιο, όπου ο τόπος της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού.

Αυτόν τον περικαλλή ναό έχτισε τον 4ο αι. μ.Χ. κατ’ εντολή του Αγ. Κωνσταντίνου, η Αγία Ελένη. Ο σημερινός, βέβαια, ναός με τα μοναδικά ψηφιδωτά είναι έργο του Ιουστινιανού. Η θαυματουργή αυτή εικόνα της Βηθλεεμίτισσας κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των απανταχού Ορθοδόξων, ιδίως δε των προσκυνητών της Αγίας Γης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κειμήλια των Αγίων Τόπων.

Η Βηθλεεμίτισσα Παναγία είναι μια γλυκύτατη εικόνα, αγιογραφημένη κατά τον τύπο της Οδηγήτριας Βρεφοκρατούσας. Κρατά με το αριστερό χέρι τον Υιόν της και με το δεξί της χέρι Τον δείχνει ως τη μοναδική «οδό» σωτηρίας. Εντύπωση μάς κάνει η άπειρη στοργή και γλυκύτητα που εκπέμπει το γαλήνιο βλέμα της, καθώς και το ολοστρόγγυλο πρόσωπό της. Το χαριέστατο, σοβαρό και σεμνό χαμόγελό της ακτινοβολεί κι αυτό ουράνια χάρη και ευλογία που μαγνητίζει και έλκει την ψυχή του κάθε προσκυνητή.... Ποιος ξέρει ποιά αγιασμένη ψυχή...με πόση προσευχή, νηστεία, γονυκλισία... την ιστόρησε... Εντύπωση προξενεί ο ιδιότυπος ρουχισμός της Θεοτόκου, που είναι καλυμμένος με πολυτελή υφάσματα και πολύτιμα πετράδια σε αποχρώσεις μπορντώ, μωβέ, ασημί....

Η ιστορία της

Ακριβή ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της Βηθλεεμίτισσας δεν έχουμε.
Σύμφωνα με την ευσεβή παράδοση προέρχεται από τη Ρωσία και μάλιστα συνδέεται με την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη, η οποία όταν επισκέφθηκε την Αγία Γη και βίωσε η ίδια την θαυματουργική χάρη της Παναγίας, τής χάρισε, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, τα Τσαρικά της ενδύματα για να ντυθεί με αυτά η «Βασίλισσα του κόσμου» και «Δέσποινα των Αγγέλων». Σύμφωνα δε με την παράδοση, παραχώρησε και τα πολύτιμα κοσμήματά της, για να τοποθετηθούν πάνω στην ιερή εικόνα, διατάσσοντας από τότε να μη φορούν πλέον οι Τσαρίνες ρουμπίνια και διαμάντια, αλλά αυτό να είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Βασίλισσας των Αγγέλων

Θαύμα της Παναγίας Βηθλεεμίτισσας

Πολλά θαύματα διηγούνται για τη Γλυκύτατη, Γοργοεπήκοο και Παρηγορήτρα Εικόνα της, που είναι «ζωντανή»και «χαμογελαστή» στους Αγίους Τόπους, αλλά και όπου Γης... Η κάθε ψυχή, ο κάθε προσκυνητής που την παίρνει και τη φέρνει ως κόρη οφθαλμού μαζί του(αντίγραφό της) από την Αγία Γη, θα ΄χει πολλά να πει για προσωπικό θαύμα και αλλοίωση της Θείας Χάριτος με τη βοήθεια της χαριτόβρυτης εικόνας της...

Ένα τέτοιο σχετικά πρόσφατο θαύμα, (που έγινε Μ. Δευτέρα 2012) θα σας εξιστορήσω, όπως το άκουσα από τον κ.Λυκούργο Μαρκούδη, κατά το τελευταίο προσκύνημά μου στην Αγία Γη…

Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, όταν πλέον είχε μείνει σχεδόν άδειος ο Ναός της Γεννήσεως της Βηθλεέμ, οι Αγιοταφίτες πατέρες παρέμεναν στο χώρο που διακονούν, λίγα μέτρα μακριά από την κλίμακα που οδηγεί στο Πάνσεπτο Σπήλαιο της Θείας Γεννήσεως. Κάποια στιγμή είδαν έναν άνδρα να πλησιάζει συγκινημένος στο μέρος τους, να παίρνει δύο κεριά και με ευλάβεια να πηγαίνει προς την εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Εκεί μπροστά της τα άναψε και δακρυσμένος στράφηκε προς τους μοναχούς που τον κοίταζαν παραξενεμένοι. Τους είπε ότι ήταν Μουσουλμάνος από την περιοχή της Βηθλεέμ και πως την προηγούμενη μέρα είχε δει την Παναγίας μας στον ύπνο του. Η ίδια η Κυρία Θεοτόκος τον κάλεσε να πάει στον τόπο που είχε γεννηθεί ο Υιός της, να περάσει από τη χαμηλή πόρτα, να προχωρήσει προς τα δεξιά και να εισέλθει στον χώρο που υπάρχει εκεί για να την βρει και να της ανάψει δύο κεριά καθώς και να χαιρετήσει τους φίλους της που είναι στις κολώνες!...

Ο άνδρας αυτός δεν είχε πάει στο Ναό της Βηθλεέμ, παρά μονάχα πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν μικρό παιδί και δεν θυμόταν τίποτα από το ναό. Όταν έφτασε εκείνο το απόγευμα, άφησε το αυτοκίνητό του με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα μπροστά στη μεγάλη αυλή του προσκυνήματος (σε χώρο ,δηλαδή, που δεν επιτρέπεται η στάθμευση). Στο αυτοκίνητο παρέμεινε και η σύζυγός του. Όταν έφτασε, λοιπόν, με γρήγορο βηματισμό μπροστά στην χαμηλή είσοδο του Ναού συνειδητοποίησε πως ο χώρος ήταν έτσι ακριβώς ! όπως του τον είχε περιγράψει η Παναγία μας. Πέρασε στο δεξιό κλίτος της Ιουστινιάνειας εκκλησίας και εισήλθε στο δεξιό τόξο του ναού, στο χώρο που ανήκει στους Ορθοδόξους και η κλίμακά του οδηγεί στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου.

Η εικόνα της Θεοτόκου βρισκόταν ακριβώς εκεί που του είχε η ίδια πει. Και το πρόσωπό της ήταν αυτό που είχε δει στο όνειρό του!...
Ήταν η Παναγία η Βηθλεεμίτισσα!

Αυτή την εικόνα, λοιπόν, προσκύνησε ο Μουσουλμάνος που έφτασε στο Ναό της Γεννήσεως αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας. Δεν ήξερε φυσικά Ελληνικά και έτσι ο διάλογος (έστω και ολιγόλεπτος) με τους πατέρες του προσκυνήματος έγινε στα Αραβικά.

Αφού τους εξήγησε πώς είχε δει την Παναγία μας και πώς του είχε πλήρως περιγράψει το Ναό της Γεννήσεως, πρόσθεσε: «Μου είπε (η Θεοτόκος) να πω σε αυτούς που θα βρω εκεί (στους πατέρες που διακονούν) ότι ο Υιός της θα ξαναέρθει και θα πάρει μαζί Του όλους εκείνους που είναι κοντά Του».

Απίστευτο νέο τους μετέφερε ο Μουσουλμάνος!!! Οι πατέρες προσπάθησαν να του προσφέρουν μία μικρή εικόνα της Παναγίας μας, την οποία δέχθηκε με ευγνωμοσύνη. Έφυγε το ίδιο βιαστικά, όπως είχε έρθει, αλλά μέσα σε ένα λεπτό επέστρεψε. Η Παναγία μας του είχε πει πως «μπαίνοντας στο ναό θα έβλεπε τους φίλους της στις κολώνες». Ήθελε, λοιπόν, να δει και να χαιρετήσει τους φίλους της Παναγίας που είναι στις κολώνες!... Οι πατέρες τον οδήγησαν στους κίονες των κλιτών του Ναού που υπάρχουν αλλού αχνές, αλλού μαυρισμένες και αλλού κατεστραμμένες αγιογραφίες που εικονίζουν ολόσωμους Αγίους της Εκκλησία μας, (αυτοί είναι οι «φίλοι» της Παναγίας μας)!..

Έφυγε πάλι βιαστικός και από εκείνη τη μέρα δεν έχει επιστρέψει άλλη φορά. Η Παναγίας μας όμως, η Μητέρα του Θεού και Μητέρα μας, με το θαυμαστό αυτό γεγονός, ήρθε να μας στηρίξει και να μας δώσει κουράγιο, ελπίδα και παρηγοριά: «ο Υιός της θα ξαναέρθει και θα πάρει μαζί Του όλους εκείνους που είναι κοντά Του».

Ας παραμένουμε, λοιπόν, όσοι πιστοί, κοντά Του,φίλοι Του. Πλάι στο σπήλαιο και στη φάτνη Του, πλησίον της αγίας Τραπέζης, αίροντες τον σταυρό μας… Ας μην κάνουμε ούτε βήμα μακριά Του, για να βιώσουμε, όπως μας παράγγειλε η Βηθλεεμίτισσα, και το μυστήριο της Βασιλείας Του. Αμήν. 

Απολυτίκιο Παναγίας Βηθλεεμίτισσας

Πάντα επευλόγει τους πιστώς σπεύδοντας μορφήν προσκυνήσαι, Μήτερ Θεού, την σεπτήν, πέλουσαν ιάσεων, Βηθλεεμίτισσα, ποταμόν πολυχεύμονα και σκέπε απαύστως τους λαμπρώς δοξάζοντας Υιόν σου πάνσεπτον, τον μη χωρισθέντα πατρώων κόλπων και λαβόντα αφράστως εκ των σων αιμάτων σάρκα βρότειον.

Ξανθή Σπυροπούλου
Φιλόλογος -Συγγραφέας

πηγή : ΑΓΙΟΙ IΣIΔΩPOI Μηνιαίο Περιοδικό του Ιερού Ναού
Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...