/*--

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί πότε είπαμε τελευταία φορά ευχαριστώ;
Στους γονείς μας, στον αδελφό, στον άνθρωπό μας, στα παιδιά μας, σε κάποιον φίλο που είναι δίπλα μας όποτε τον χρειαστούμε ή σε κάποιον ο οποίος μας έχει βοηθήσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας;

Μια λέξη που δεν κοστίζει τίποτα όταν τη λες, γεμίζει όμως το είναι σου, μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι κ αι κάνει τη διαφορά στη ζωή μας.

Κι αν θα πω ευχαριστώ στον φίλο μου που με βοήθησε σε μια ανάγκη, αν θα πω ευχαριστώ ακόμα και για ένα ποτήρι νερό που θα μου προσφέρει κάποιος, πόσα «ευχαριστώ» πρέπει κάθε στιγμή να λέει η καρδιά μου στον Θεό, για τον κάθε χτύπο της, για κάθε αναπνοή, για κάθε αγαθό;
«Εν παντί ευχαριστείτε, τούτο γαρ θέλημα Θεού εν Χριστώ Ιησού εις υμάς»... μας ζητά ο απόστολος Παύλος. Και ο γέροντας Παΐσιος νουθετεί:

- Mην ξεχνάς ποτέ να λες καθημερινά στο Θεό , το «ευχαριστώ σου». Ο Θεός περιμένει να του λες «ευχαριστώ» κι όταν ακόμα είχες μέρα δύσκολη. Με την ευχαριστία ελκύεις τη βοήθεια, το έλεος και τα δώρα της αγάπης Του προς το μέρος σου.
Μα ναι, να ευχαριστώ το Θεό για τα τόσα αγαθά που κάθε μέρα μου δίνει. Όμως να ευχαριστώ και για τις δυσκολίες, και για τις δοκιμασίες;

Απαντά ο ίδιος:
Αν καταλάβει κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του. Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνει την ψυχή. Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. … ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.

Είτε χορτάτος είναι κανείς είτε νηστικός, είτε τον επαινούν, είτε τον αδικούν, πρέπει να χαίρεται και να τα αντιμετωπίζει όλα ταπεινά και με υπομονή. Τότε ο Θεός συνέχεια θα του δίνη ευλογίες, ώσπου να φθάσει η ψυχή του σε σημείο να μη χωράει, να μην αντέχει την καλοσύνη του Θεού. Και, όσο θα προχωράει πνευματικά, τόσο θα βλέπει την αγάπη του Θεού σε μεγαλύτερο βαθμό και θα λειώνει από την αγάπη Του.

Οι δοκιμασίες που μας έρχονται είναι μερικές φορές η αντιβίωση που δίνει ο Θεός για τις αρρώστιες της ψυχής μας και πολύ μας βοηθούν πνευματικά. Τρώει ο άνθρωπος ένα μαλακό σκαμπίλι και μαλακώνει η καρδιά του. Ο Θεός ξέρει φυσικά σε τι κατάσταση βρίσκεται ο καθένας μας, αλλά, επειδή εμείς δεν ξέρουμε, επιτρέπει να δοκιμασθούμε, για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να βρούμε τα πάθη που υπάρχουν κρυμμένα μέσα μας .... Γι’ αυτό ο Θεός επιτρέπει στον διάβολο να δημιουργεί εδώ πειρασμούς, για να μας ξεσκονίζουν, ώστε να ταπεινωθεί και να εξαγνισθεί η ψυχή μας με τις θλίψεις, οπότε μετά μας χαριτώνει.

Η πραγματική χαρά γεννιέται από την πίκρα που γεύεται κανείς με χαρά, για τον Χριστό που πικράθηκε, για να μας σώσει. Ο Χριστιανός πρέπει να χαίρεται ιδιαίτερα, όταν τον βρίσκει κάποια δοκιμασία, χωρίς να έχει δώσει ο ίδιος αφορμή.

Αξίζει, λοιπόν, θα έλεγα πολύ περισσότερο η ευχαριστία προς το Θεό για τις δοκιμασίες που επιτρέπει να περνάμε.

«Να ζείτε σε διαρκή δοξολογία και ευχαριστία προς τον Θεό, διότι μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία και μεγαλύτερος αμαρτωλός ο αχάριστος» συμβουλεύει ο γέροντας.

Αν μπορούσε μόνο να συνειδητοποιήσει το φτωχό μυαλό μας τη σημασία της ενανθρώπησης του Χριστού και τα όσα καταδέχτηκε να υποστεί για τη σωτηρία μας, φτάνοντας στην άκρα ταπείνωση του πιο εξευτελιστικού θανάτου, δεν θα άντεχε παρά να δοξολογεί και να ευχαριστεί, αδιάλειπτα. Η κάθε σκέψη, η κάθε πράξη μας να μην έχει άλλο σκοπό παρά τη δοξολογία και την ευχαριστία του φιλάνθρωπου Θεού. Τότε ο άνθρωπος, απ’ αυτή κιόλας τη ζωή, ζει τον Παράδεισο, κατεβάζει τον ουρανό στη γη, ενώνεται με τους αγγέλους στην αέναη δοξολογία Του.

Δεκέμβριος, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
«Δόξα εν υψίστοις Θεώ, εν ανθρώποις ευδοκία» ο ύμνος, το χαρμόσυνο μήνυμα των αγγέλων.
Κύριε, στη γέννησή Σου, δέξου δώρο ταπεινό, μέσα απ΄ την καρδιά μου, ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Κων/ος Δημητρακόπουλος – δάσκαλος

πηγή : ΑΓΙΟΙ IΣIΔΩPOI Μηνιαίο Περιοδικό του Ιερού Ναού
Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...