/*--

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Χριστιανικός Φαρισαϊσμός

   
Ο όρος φαρισαϊσμός είναι μια ωραιοπάθεια και ένας άκρατος ναρκισσισμός ντυμένος με θρησκευτικό μανδύα. Η κλινική εικόνα του είναι δύο πράγματα, πρώτον, η κενοδοξία, η αυτοπροβολή και ο αυτοθαυμασμός και δεύτερον, η κατάκριση και η περιφρόνηση του πλησίον.


Στα πρόσωπα αυτά θα βρει κανείς τον εύκολο σκανδαλισμό και την κρίση και διαπόμπευση των άλλων, καθώς και την ιεροκατηγορία. Η τάση των ανθρώπων αυτών, να κρίνουν δηλ. τους πάντες και να απορρίπτουν και να ψεύδουν, δεν τους επιτρέπει ποτέ να σκύψουν εσωτερικά και να δουν τον εαυτό τους και να μετανοήσουν. Η όλη ενασχόληση με τα των άλλων είναι μια έμμεση φυγή από τον εαυτό τους και μια επανάπαυση στον πνευματικό λήθαργο. Στην ουσία ο φαρισαϊσμός είναι ένας ύπουλος μηχανισμός και μια βρώμικη άμυνα του ανθρώπου για να μη μετανοήσει ποτέ και να ζει σε μια μανική λατρεία του εαυτού του. Οι αμαρτωλοί αδελφοί είναι τα σημεία της σύγκρισης και ανάδειξης των δικών του αρετών. Και ο μηχανισμός αυτός είναι ασυνείδητος και πολύ βασανιστικός και δεν μπορεί να τον αντιληφθεί μέσα του. Είναι ένας μόνιμος παρασυρμός των ανθρώπων της πίστεως να ενασχολούνται με τυπικές θρησκευτικές πράξεις που δεν αγγίζουν την καρδιά τους, αλλά που μόνον τους δίνουν την ψευδαίσθηση του καλού χριστιανού.

Ξεχωρίζουν τους χριστιανούς και τους ιερείς σε καλούς και κακούς, και τους μεν απορρίπτουν και τους δε αποδέχονται, και μόνιμα προτείνουν λύσεις ως γνώστες των αληθειών. Δεν μπορούν να εννοήσουν ότι και ο αμαρτωλός είναι εικόνα του Θεού, ούτε να δουν τα καλά με τα οποία ο Θεός τον προίκισε και ότι χρήζει της αγάπης και των προσευχών του ελέους όλων.

«Μετάνοια και Ψυχική Υγεία κατά τον Ιερό Χρυσόστομο»
Εκδόσεις Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

πηγή : Μηνιαία Έκδοση « Ο ΤΗΡΩΝ » -

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...