/*--

Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Εκτός της Εκκλησίας δεν έχει σωτηρία;

Φανταστείτε την παρακάτω διαφήμιση σε εφημερίδα: Ιερέας- Πτυχιούχος θεολόγος, ιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εξειδικευμένες γνώσεις, ποιμαντική πείρα, δύναμη της προσευχής. Άμεση επιτυχία 100% θέματα: γέννηση, γάμους, πένθος, κατάθλιψη, οικογενειακά προβλήματα, ανησυχίες παιδιών, δυσκολίες στον εργασιακό χώρο, εξάντληση, ψυχολογικές και σωματικές ασθένειες. Τηλεφωνική επικοινωνία κ.τ.λ.


Παράλογο; Nαι, παράλογο! Αλλά γιατί; Αφού και άλλοι δημοσιεύουν τέτοιες διαφημίσεις στην ελεύθερη αγορά των απόψεων και των θρησκευμάτων, στην οποία η εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Φανταστείτε απλά, έναν μάγο της Αφρικής στο ανάστημα και τη στάση του Βούδα να δημοσίευε μια τέτοια ακριβώς αγγελία σε κάποια ελληνική εφημερίδα. 

Πράγματι, είναι παράλογο, δεδομένου ότι μια ελληνική εφημερίδα πιθανότατα να διαβάζεται σχεδόν αποκλειστικά από ορθόδοξους. Αλλά και τόσο παράλογο δεν μπορεί να είναι, μιας και συμβαίνει πραγματικά και μάλιστα από ένα (σύμφωνα με δικά του λόγια) „πανίσχυρο“ μέντιουμ, που ισχυρίζεται πραγματικά ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 100% στις ακόλουθες κατά λέξη ενδείξεις: έρωτας, σχέσεις, γάμος, επανασύνδεση, οικογένεια, παιδιά, εργασία, τύχη, χρόνιες παθήσεις, υποβολές, επαναφορές, λύσιμο μαγείας.

Το προσωπικό δικαίωμα σε παράλογες διαφημίσεις αλλά και σε παράλογα μαγικά δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Θλιβερό θα ήταν όμως, αν κάποιος πέσει θύμα ενός τέτοιου απατεώνα. Φυσικά δεν είναι κακόβουλος καταλογισμός, αλλά αντικειμενικά κατανοητό, ότι δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε ένα παντοδύναμο μέντιουμ, αλλά ούτε και ένα ποσοστό επιτυχίας 100%, ούτε καν στην επιστημονική ιατρική. Επομένως στο πλαίσιο της προστασίας των καταναλωτών ανήκει και η προστασία από αθέμιτους ισχυρισμούς και ψέματα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι και μη θέλοντας να περιορίστει η ελευθερία κανενός να ξεκινήσουμε από αυτό.

Η έγνοια της Εκκλησίας δεν χρειάζεται να είναι, ο αποκλεισμός ανεπιθύμητων ανταγωνιστών, αλλά να αναρωτηθεί γιατί βαφτισμένοι ορθόδοξοι πιστοί ψάχνουν βοήθεια, συνοδεία, ευτυχία, ίσως ακόμη και ευλογία εκτός της εκκλησίας. Μήπως δεν κατάλαβαν την έννοια της πίστης, δεν έλαβαν καμία κατήχηση, δεν έχουν βιώσει την παρουσία του Κυρίου στην εκκλησία του, δεν έχουν γνωρίσει τη θεραπεία και τον αγιασμό δια των μυστηρίων; 

Μερικοί Έλληνες δεν γνωρίζουν τον ιερέα της περιοχής τους καθόλου, επειδή ίσως δεν βρήκαν ούτε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα το δρόμο προς την εκκλησία. Διαβάζει κανείς στην εφημερίδα για εγκαίνια ελληνικών εστιατορίων, αλλά κανένας ιερέας δεν είχε προσκληθεί σε έναν Αγιασμό, ώστε να αρχίσει η εργασία με την ευλογία του Θεού. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι πολύ συνταραχτικός στην πρόβλεψή του: «Εγώ ήρθα στο όνομα του Πατέρα μου και όμως με απορρίπτετε.  Αν όμως έρθει ένας άλλος στο δικό του όνομα, τότε θα τον αναγνωρίσετε» (Ιω. 5,43 ). 

Το αν οι άνθρωποι που έχουν αποξενωθεί από την εκκλησία ή για τους οποίους η πίστη δεν έχει καμία σημασία στην καθημερινή ζωή, γίνουν πελάτες ενός μάγου και μέντιουμ, είναι μάλλον απίθανο. Αλλά όταν έρθει μία κρίση στη ζωή μας, όταν κάποιος δεν ξέρει πώς να συνεχίσει, όταν τα ψάχνουν για απαντήσεις, τότε αναρωτιέται κανείς σε ποιον να απευθυνθεί: στον ιερέα, απέναντι στον οποίο πιθανότατα να έχει τύψεις, λόγω της μη εκκλησιαστικής ζωής του, ή σε κάποιον ανώνυμο «τσαρλατάνο», ο οποίος όμως παρουσιάζεται ως 100 % επιτυχημένος και προσφέρει, έναντι αντιτίμου, όλες τις θαυματουργικές υπηρεσίες ακόμη και τηλεφωνικά. 

Βεβαίως και είναι δελεαστικό να εξαγοράσει κανείς απλά βοήθεια χωρίς καθόλου προσωπικό κόπο. Ο μητροπολίτης Αυγουστίνος έγραψε στο φετινό πασχαλινό μήνυμά του: «Επιθυμούμε τον παράδεισο, αλλά αρνούμαστε την επίπονη ανάβαση στο Γολγοθά ... Παρ‘ όλα αυτά: δεν υπάρχει άλλος τρόπος.». Φυσικά, κανείς δεν χρειάζεται να ντρέπεται μπροστά σε έναν ιερέα, ο οποίος βέβαια δεν είναι ένας παντοδύναμος μάγος και γνωρίζει τις δικές του αμαρτίες και αδυναμίες, εκτός αυτού, θα μπορούσε κανείς να απευθυνθεί στον ιερέα της γειτονικής εκκλησίας ή σε ένα μοναστήρι. Αλλά ακόμη και η ίδια η ιδέα αναζήτησης βοήθειας και σωτηρίας έξω από την εκκλησία, θα έπρεπε κανονικά να φαίνεται εντελώς εσφαλμένη σε κάθε Χριστιανό.

Ή μήπως η φράση από το Σύμβολο της Πίστεως: «Πιστεύω στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία», δεν είναι γνωστή ως δεσμευτική; Αυτή η πρόταση έχει αποκλειστική σημασία, καθώς και η εξήγηση του Αγίου Κυπριανού της Καρχηδόνας: «Εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία», που δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από τα λεγόμενα του ίδιου του Κυρίου: «Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μέσω εμού» (Ιωάννης 14:6). Εδώ δεν πρέπει επίσης να παραλειφθεί η πρώτη από τις δέκα εντολές του Θεού στο Σινά: «Δεν θα έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα.».Όποιος τώρα εξακολουθεί να έχει χώρο για συγκριτιστικές απόψεις, δεν έχει καταλάβει τον Χριστιανισμό.

Αλλά δεν πρόκειται για το αν κάτι είναι λάθος ή πρέπει να απαγορευτεί. Αντιθέτως, όποιος βιώνει την Εκκλησία ως τόπο της πληρότητας της ευλογίας, όποιος νιώθει την προσευχή ως ισχυρή, όποιος ζει τα μυστήρια ως άγια, όποιος νιώθει τους αγίους, τα λείψανα και τις εικόνες τους ως παρών, όποιος βιώνει τη θεία λειτουργία με τους ύμνους και τις προσευχές της ως ουράνια, και όποιος βλέπει τα μικρά θαύματα στην καθημερινή ζωή ως πραγματικότητα, δεν πρόκειται να του περάσει από το μυαλό η ιδέα να ψάξει έξω από την Ορθόδοξη Εκκλησία για κάτι, το οποίο δεν είναι ήδη παρών στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού.

Ωστόσο, γίνεται εδώ επίσης σαφές ότι η εκκλησία δεν είναι μια επιχείρηση εξυπηρέτησης, την οποία συμβουλευόμαστε με συγκριτικά χαμηλό κόστος όταν παρουσιάζονται προσωπικά προβλήματα, αλλά επιβολή ζωής στην κοινότητα των πιστών, που όλοι μαζί αποτελούν το σώμα της Εκκλησίας με τον Χριστό ως κεφαλή. Εδώ είναι ο τόπος της μετάνοιας, του αγιασμού και της θεραπείας του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, της δοξολογίας του Θεού και της σωτηρίας για την αιώνια ζωή.

Η εφημερίδα μας ευχαριστεί θερμά το μεταφραστικό Γραφείο Ζερβόπουλος στη Νυρεμβέργη για τη βοήθεια που πρόσφερε σε μας και τους αναγνώστες μας μεταφράζοντας στα Ελληνικά το παρόν άρθρο δωρεάν.

Από τον π. Μαρτίνο Petzolt

πηγή : www.trigono.info

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...