/*--

Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη

       
Αυτές τις μέρες, στο μέστωμα του καλοκαιριού, που οι ακτίνες του Φοίβου σαϊτεύουν την γη και τα γαλάζια κύματα της Ελληνικής θάλασσας προσκαλούν στη δροσερή αγκαλιά τους κάθε άνθρωπο, χιλιάδες Έλληνες, απ’ όλα τα μέρη της Χώρας κι’ από τα πιο μακρινά ακόμα, θα συναντηθούν στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης, ταπεινοί προσκυνητές στη Χάρη Εκείνης, της Μητέρας του Θεού, της Μάνας όλου του κόσμου, της «Μάνας των ανέλπιστων κι’ όλου του κόσμου Σκέπη».

Η Τήνος, πανέμορφη νυφούλα του Αιγαίου, διαμάντι ατίμητο στο πολύτιμο διάδημα των κυκλαδίτικων νησιών, ακτινοβολεί γοητεία και μαγνητίζει τον επισκέπτη της. Φιλόξενη και στοργική, γεμάτη ευγενικά αισθήματα, κληρονομιά της Άγιας Μητέρας, καλωσορίζει τον ταξιδιώτη προσφέροντας με απλοχεριά φιλοξενία και αγάπη. Πόλος έλξης στις ευσεβείς ψυχές το προσκύνημά της. Πρόσκληση και πρόκληση να ταξιδέψεις ως εκεί. Να ασπασθεί ευλαβικά την θαυματουργή εικόνα Της, ν’ ακουμπήσει στα πόδια Της την ευγνωμοσύνη του, να χύσει το δάκρυ του σωματικού και ψυχικού του πόνου, ν’ αποθέσει εμπιστευτικά ελπίδες και όνειρα.

Τι κι’ αν είσαι σίγουρος πως τόπος τιμής και ευλάβειας είναι προ πάντων η καρδιά σου; Τ’ αποζητάς να φτάσεις στο χώρο εκείνο τον αγιασμένο από την έντονη παρουσία Της και τα θαύματά Της. Ιερή στιγμή η εκπλήρωση του μακροχρόνιου πόθου κάθε πιστού που θα φθάσει από μακριά για να προσκυνήσει την Θαυμαστή Εικόνα της Μεγαλόχαρης. Το λαμπρό αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας μαγνητίζει τις καρδιές των προσκυνητών. Σκορπά δέος και δάκρυα παρηγοριάς κι’ ελπίδας.

Είναι η μοναδική εικόνα που σώθηκε από τον Βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου πάνω στα ερείπια του οποίου κτίστηκε ο ναός Της, αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα-που τον πυρπόλησαν οι Σαρακηνοί κουρσάροι τον Μεσαίωνα. Θαμμένη στον αγρό του Δοξαρά, παρέμεινε 650 χρόνια στα σπλάχνα της γης μέχρις ότου η σκαπάνη του Μανώλη Σπανού την ξανάφερε στην επιφάνεια εκείνο το πρωινό της 30ης Ιανουαρίου του 1823.

Η πάνσεπτη και αγία Μορφή Της, «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη» γίνεται αποδέκτης τιμής και ευλάβειας χιλιάδων πιστών. Αιώνες τώρα αναρίθμητα χείλη την φίλησαν, αναρίθμητα μάτια την κοίταξαν κι’ έκλαιγαν, πιάστηκαν από πάνω Της χιλιάδες πονεμένες ψυχές, την γέμισαν ελπίδες και πόνο κι’ άγιασε. Κι’ έγιναν χρυσά λιβανιστήρια οι καρδιές των ανθρώπων και της καρδιάς ο πόνος τους την χρύσωσε και την ασήμωσε.

Χρυσάφι, ασήμι, πολύτιμα πετράδια αμύθητης αξίας και κάθε λογής αφιερώματα πονεμένων πιστών, δείγματα χαρακτηριστικά της ευγνωμοσύνης τους, σκεπάζουν σήμερα την γλυκειά μορφή Της. Εκεί κρέμασε ο ασθενής την υγεία του, ο οικογενειάρχης την ευτυχία του, ο φοιτητής την επιτυχία του, ο κάθε χριστιανός την ελπίδα του. Σαν βρεθείτε στην Τήνο, ταπεινοί προσκυνητές στη γιορτή της Μεγαλόχαρης, θα ζήσετε υπέροχες στιγμές της χριστιανικής πίστης.

Ανήμερα της γιορτής ο κόσμος πλημμυρίζει τον μεγάλο δρόμο που οδηγεί από την παραλία στον Ναό. Είναι η μεγάλη στιγμή που θα γίνει η λιτάνευση της σεπτής Εικόνας. Το θέαμα των πιστών, που ξαπλωμένοι κατά μήκος του δρόμου περιμένουν να περάσει από πάνω τους η Εικόνα της Μεγαλόχαρης, συγκλονίζει και συγκινεί και τον πιο άπιστο θεατή. Τίποτα δεν στάθηκε ικανό να γιατρέψει τους πονεμένους αυτούς ανθρώπους.

Η ελπίδα τους και όλη τους η παρηγοριά απομένει στην Μητέρα του Θεού. Να απλώσει τώρα Εκείνη το Χέρι Της και να γιάνει την πονεμένη ψυχή, να ζωντανέψει την χαμένη ελπίδα. Και κάθε χρόνο τα θαύματά Της θα ακουσθούν στα πέρατα της γης, θα ριγήσουν καρδιές, θα κυλήσουν δάκρυα ευγνωμοσύνης, θα αναθερμανθούν ελπίδες και όνειρα.

Συγκλονιστικές οι στιγμές που χαράσσονται βαθειά στην ψυχή του κάθε επισκέπτη. Τον συγκλονίζουν κυριολεκτικά, τον μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και τον οδηγούν στον σωστό δρόμο του ανθρώπινου προορισμού. Είναι μοναδικές οι στιγμές αυτές. Πραγματικά, αξίζει να τις ζήσει κανείς.

Γράφει o: Γεώργιος Δ. Αναγνωστόπουλος

πηγή : Αγιαθυμιώτικα ΝΕΑ

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...