/*--

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Η Πολυύμνητη

«Τη ένδοξη κοιμήσει σου, ουρανοί επαγάλλονται ... πάσα η γή δε ευφραίνεται ...» (Δηλ. Στην ένδοξο κοίμησή σου οι ουρανοί χαίρονται και ολόκληρη η γη γεμίζει από χαρά και ευφροσύνη.). Η κτίση, η επίγεια και η ουράνια, σαλεύονται. Οι χοροί των Αγγέλων κατέρχονται. Προφήτες και Πατριάρχες προϋπαντούν τους Αποστόλους, που καταφθάνουν για να τιμήσουν τη Παρθένο Μαρία.

Άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι περικυκλώνουν το «ιερό κρεββάτι της Θεοτόκου και προπέμπουν χαρούμενοι την αειπάρθενο Θεομήτορα». Πανηγυρίζει όλη η ανθρωπότητα στη Κοίμησή της γιατί η Παναγία μητέρα μας ανεβαίνοντας στα Βασίλεια του Υιού της γίνεται Μεσίτρια για όλους μας.

Ποιά είναι αυτή η πολυύμνητη;

Ποιός μπορεί να ζωγραφίσει το ωραιότατο άνθος που φανερώθηκε σ’ όλους τους αιώνες για όλες τις ανθρώπινες φυλές;

Ποιός μπορεί να περιγράψει τη θεόφωτη καλλονή του προσώπου της;

Αυτή είναι η δόξα όλων των επιγείων και το στολίδι όλης της κτίσεως. Αυτή το στήριγμα μαζί και η παρηγοριά. Αυτή έκανε τη γη ουρανό και εθέωσε το ανθρώπινο γένος. Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας, ασκητές και μοναχοί, μελωδοί και ρήτορες αυτήν έχουν πηγή και την αιτία των ύμνων τους.

Σ’ αυτή ανήκει κάθε έπαινος και εγκώμιο, γιατί αυτή μόνη φανέρωσε ποιός πλάστηκε και ποιός μπορούσε να γίνει ο άνθρωπος.

Από αυτήν, όπως λένε οι Άγιοι υμνηταί της, προήλθε η “νέα κτίση” και αυτή άλλαξε το παν στο κόσμο. Ο ουρανός δέχτηκε νέους αναγεννημένους πολίτες. Κι αυτούς τους μετέφερε από τη γη η Παρθένος.

Σαν άνθρωπος με την αρετή της η Θεοτόκος μεγαλύνει το ανθρώπινο γένος. Αφού βρέθηκε άξια του Θεού μπορεί να υπερασπίζεται και να ελκύει την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο εξ αιτίας του δικού της κάλλους. Και δεν περιορίστηκε να ευεργετήσει μόνο τους ανθρώπους, αλλά έγινε σαν φως και γι’ αυτούς τους Αγγέλους, που έγιναν σοφότεροι, αναγνωρίζονται στο πρόσωπό της καλύτερα τη σοφία και την αγαθότητα του Θεού.

Όλοι, Άγγελοι και άνθρωποι, σαν να χρησιμοποιούσαν τα δικά της μάτια, μπόρεσαν να δουν πιο καθαρά και έγινε η Παρθένος η μοναδική οδηγός κάθε ψυχής και κάθε νου προς την αλήθεια του Θεού.

Στο Ευαγγέλιο του Παρακλητικού Κανόνα που ψάλλουμε το δεκαπενταύγουστο, ακούμε, πως μια γυναίκα από το πλήθος που δίδασκε ο Χριστός έβγαλε φωνή μεγάλη και είπε: «Μακαρία η κοιλιά που σε βάστασε και οι μαστοί που θήλασες». Αυτός δε ο Ιησούς απάντησε: Αλήθεια, μακάρια είναι η μητέρα μου, αλλά μη ξεχνάτε ότι μακάριοι κυρίως είναι εκείνοι, που ακούνε το λόγο του Θεού και φυλάσσουν αυτόν.

Φανερώνει έτσι ο Χριστός στους ανθρώπους πως δεν τίμησε τη Μητέρα Του με μεγαλύτερα από τους άλλους βοηθήματα, ούτε δημιούργησε ο ίδιος την αρετή της. Η αρετή είναι προαιρετικό αγαθό και έργο της προσωπικής μας εκλογής. Αλλά η Πανάμωμη νίκησε τη πρωτάκουστη και θαυμαστή νίκη με τα όπλα που έδωσε ο Θεός σ’ όλους τους ανθρώπους, με τη υπερέχουσα αγάπη που είχε προς το Θεό. Απέδωσε στο Θεό αναγεννημένη την ωραιότητα που Εκείνος χάρισε στην ανθρώπινη φύση μας.

Η Παναγία Μητέρα μας. Η Πολυύμνητη.

(Από λόγους «Εις την κοίμησιν» των Αγίων Γρηγορίου του Παλαμά, Νικολάου Καβάσιλα και Νικοδήμου του Αγιορείτου).

πηγή : ΛΥΧΝΟΣ A GREEK ORTHODOX PERIODICAL FOR YOUNG PEOPLE

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...