/*--

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

«Γεια σου παπά, παπά…!»


Το σύνθημα αυτό ακούγεται πάντα από την κερκίδα όταν μπαίνει στην Θύρα 4 στο γήπεδο της Τούμπας. Μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστός για τα ΠΑΟΚτσίδικα «αισθήματά» του, ωστόσο χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από τη φιλανθρωπική δράση του. Αυτό εξαργυρώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα στην «Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς Γέροντας Παΐσιος στον Τρίλοφο. Στο Σύλλογο που εμπνεύστηκε και ίδρυσε ο ίδιος και διοργάνωσε το πρώτο του συσσίτιο τα περασμένα Χριστούγεννα.


Ο λόγος για τον Πατέρα Χρήστο Μήτσιου, που είναι ο εφημέριος της ενορίας του Αγ. Αθανασίου Τριλόφου κι η ψυχή της «Κοινωνίας Αγάπης και Προσφοράς - Γέροντας Παίσιος», ο πατέρας του Κοσμά και του Σεβαστιανού, ο παπάς - ΠΑΟΚ. Πρόκειται για την περίπτωση ενός κληρικού που έγινε θέμα σχεδόν σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα της Ελλάδας και του εξωτερικού κυρίως για την αγάπη που έχει για τον κόσμο και την κοινωνία. Αυτήν την αγάπη την έδωσε στην λατρεμένη του ομάδα καταφέρνοντας να κερδίσει το σεβασμό και τη συμπαράσταση όλης της Τούμπας.

Ο πατέρας Χρήστος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, ερχόμενος από την Κόνιτσα. Από τότε είναι «ΠΑΟΚ». Σπούδασε στη θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια έγινε καθηγητής Θεολογίας ενώ τα τελευταία 15 χρόνια είναι ιερέας (αποφάσισε να βάλει τα ράσα σε μεγάλη ηλικία). Ένας άνθρωπος με πλούσια κοινωνική δράση και εθελοντική προσφορά. Δεν κρύβει την αγάπη του για τον πατέρα Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος τον επηρέασε και σημάδεψε τη ζωή του. Μάλιστα, έδωσε και το όνομα του σωματείου από το γέροντα Παΐσιο, “ ο οποίος αποτελεί μέγιστο παράδειγμα αγάπης, πνευματικότητας, προσφοράς και απλότητας”.

Αναφορικά με τους λόγους ίδρυσης του σωματείου, αναφέρει τη ρήση-εντολή του Ιησού: “Επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε πρός με”.

«Ξέρει ο παπάς…»

Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποιούν συνήθως όσοι φτάνουν στο κατώφλι της «Κοινωνίας» για να αφήσουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ή ρούχα και δε θέλουν να αφήσουν το όνομά τους. «Ο παπάς ξέρει» λένε και αυτό τους φτάνει για να κάνουν την προσφορά τους. «Από λεπτότητα το κάνουν. Εμείς δεν τους λέμε, ποτέ τι να μας φέρουν» λέει ο Παπα – Χρήστος. Η προσφορά του κόσμου για το κοινωνικό παντοπωλείο, το συσσίτιο και τα ρούχα έχει ξεπεράσει κάθε υπολογισμό. Ο πατέρας Χρήστος τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δε δέχονται χρήματα και σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν κάποιο ποσό προτείνουν να αγοράσουν τρόφιμα ή άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης και να τα φέρουν εκεί. Όπου χρειαστούν χρήματα, βάζουν από την τσέπη τους οι υπεύθυνοι.

Όταν ξεκίνησε το εγχείρημα, δεν υπολόγιζε ότι θα εξελιχθεί έτσι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Δεν περίμενα να έχουμε τόσο κόσμο. Ούτε τόσους εθελοντές, αλλά και ούτε τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», επισημαίνει. «Έρχονται από παντού και δίνουν και αυτό δε σταματάει. Όταν ξεκινήσαμε υπολόγιζα πως θα μοιράζαμε 10 με 20 μερίδες φαγητού την εβδομάδα. Πλέον, μοιράζουμε 208 - 210 μερίδες τέσσερις- πέντε ακόμη και έξι φορές την εβδομάδα». Εκτός από το συσσίτιο, μεγάλες ποσότητες φαγητού συγκεντρώνονται και στο κοινωνικό παντοπωλείο του Σωματείου και στη συνέχεια μοιράζονται στους απόρους. Στο κοινωνικό κατάστημα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρούχων για μικρούς και μεγάλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλα καθαρά και περιποιημένα, έτοιμα να δοθούν σε κάθε άπορο και άνεργο.

Φαγητό σε άπορους ακόμη και σε ορεινά χωριά της Χαλκιδικής, φροντίδα στο σπίτι σε ανθρώπους ανήμπορους ή ασθενείς, κοινωνικό ιατρείο, δίκτυο ευρέσεως εργασίας είναι μερικά από τα επόμενα βήματα του Σωματείου. Εκεί, όμως, που δίνεται περισσότερη έμφαση είναι στα παιδιά. Την προσφορά των παιδιών στην προσπάθεια αυτή, ο Πατέρας Χρήστος την αναγάγει ως τη μεγαλύτερή του επιτυχία. Εξιστορεί γελώντας την ημέρα που οι μαθητές του 2ου Λυκείου Μίκρας μαγείρεψαν, συσκεύασαν και ζωγράφισαν τις συσκευασίες του συσσιτίου. Άλλωστε, ως Καθηγητής κι ως φίλος της Ομάδας του Δικεφάλου, γνωρίζει πολύ καλά να πλησιάζει τα παιδιά και τους νεαρούς, να μιλά μαζί τους και τους «ανοίγει».

«Η προσφορά είναι η μόνη ελπίδα για να σωθούμε»

«Μακριά από Κράτος, Δήμο, Εκκλησία», απαντά σ την ερώτηση εάν έχει απευθυνθεί σε κάποιο δημόσιο φορέα για να ζητήσει οποιαδήποτε βοήθεια. «Το κράτος είναι που μας έσφαξε» μου λέει «τώρα για μας όλα πηγαίνουν καλά. Δε μας λείπει τίποτα». Σχετικά με την Εκκλησία και τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο πατέρας Χρήστος περιορίζεται να πει ότι «η Εκκλησία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη πόσο πολύ πεινάει ο κόσμος. Υπάρχουν κληρικοί που φτιάχνουν ακόμη πανάκριβα ράσα ενώ από τον άλλη οι απλοί πολίτες μεγαλουργούν. Ζητάω από τους παραγωγούς 5 κιλά πράσα και μου δίνουν 50 κιλά». Στο ερώτημα εάν έπαιξε ρόλο η φίλαθλη ιδιότητά του στην προσέλκυση νέων εθελοντών απαντά θετικά επισημαίνοντας πως όλα τα χρόνια που λειτουργεί δεν ζήτησε από πουθενά χρήματα. 

Μάλιστα, όταν πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας ήρθε σε επαφή μαζί του και τον ρώτησε πώς μπορούν να βοηθήσουν, εκείνος του πρότεινε να αναλάβει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και στην Τούμπα και εκείνος θα βοηθήσει στο στήσιμο και την οργάνωσή της. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε ή απαρνήθηκε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Σε παλαιότερη συνέντευξή του εί χε δηλώσει: «Είμαι ένας απλός παπάς, φίλος των παιδιών και των «αληταράδων» που πηγαίνουν στη Θύρα 4. Θα προσπαθήσω να μην τους προδώσω ποτέ έστω κι αν είμαι νεωκόρος σε κάποιο ναό. Κι όταν πεθάνω, κι από κει πάνω πάλι ΠΑΟΚ θα είμαι».

«Σε μια κοινωνία που αναζητά ένα νέο «οδηγό χρήσης», ένας ιερωμένος αλλιώτικος από τους άλλους έστησε έναν δικό του «φάρο», για να δείξει τον δικό του δρόμο. Πώς  α λ λ ι ώ ς μ π ο ρ ε ί   να εξηγήσει κανείς πως προσπαθεί να μείνει μακριά από οτιδήποτε μπορεί να ξυπνά φρικτές και πονηρές σκέψεις» έγραψε πολύ εύστοχα για τον πατέρα Χρήστο ο συνάδελφος Γιώργος Πράτανος. Τη στιγμή που ο ρόλος της Εκκλησίας απέναντι στην κρίση αμφισβητείται, ένας κληρικός κατάφερε να συγκεντρώσει μικρούς και μεγάλους για έναν κοινό και ευάρεστο σκοπό.

Μαζί του θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε επί ώρες για την κατάντια του κράτους και της πολιτικής, για την Εκκλησία, για το Bulling, τη νέα μάστιγα των σχολείων, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ. Σε τόσο δύσκολη συγκυρία, όμως, πρωτοβουλίες όπως αυτές θα πρέπει να προβάλλονται και να επικροτούνται. Αν επισκεφτείτε τον χώρο της Κοινωνίας πίσω ακριβώς από το Δημαρχείο Τριλόφου θα νιώσετε «άσχημα» που πήγατε με άδεια χ έρια, όχι μόνο από λίγα τρόφιμα ή ρούχα που δε χρειάζεστε, αλλά χέρια άδεια από προσφορά. Αυτή είναι η επιτυχία της «Κοινωνίας Αγάπης και Προσφοράς Γέροντας Παΐσιος» και της ψυχής αυτής του Πατέρα Χρήστου.

Το «Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης » λειτουργεί Δευτέρα και Τετάρτη 18.00 - 20.00. Το κοινωνικό κατάστημα του σωματείου (τρόφιμα, ρούχα, συσσίτιο) βρίσκεται στην πλατεία Τριλόφου και είναι ανοιχτό κάθε απόγευμα. Μπορείτε να γνωρίσετε το σωματείο και να συμμετέχετε στις ομάδες εργασίας και προσφοράς. Τα τηλέφωνα είναι: 23920.66106, 6972084377, 6908095689.

ε θ ε λ ο ν τ ι σ μ ό ς

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...