/*--

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Ο ψαράς και το ψαράκι ( Ρώσικο παραμύθι )

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας γέροντας ψαράς με τη γριά του δίπλα στη γαλάζια θάλασσα. Ζούσαν σε μια παλιά καλύβα για 33 χρόνια.

Μια μέρα ενώ ο γέροντας ψάρευε, έπιασε με το δίχτυ του ένα χρυσόψαρο. Αυτό μίλησε με ανθρώπινη φωνή και παρακάλεσε το γέροντα να το ελευθερώσει και αυτό θα του ξεπλήρωνε αυτή τη μεγάλη χάρη. Ο γέροντας το ελευθέρωσε, αλλά δεν του ζήτησε τίποτα για αντάλλαγμα.
Αφού επέστρεψε στο σπίτι ο γέροντας διηγήθηκε την ιστορία του στη γριά, η οποία τον μάλωσε που δε ζήτησε τίποτα απ’ το χρυσόψαρο, ούτε καν μια καινούρια σκάφη για να ζυμώνει τα ψωμιά της και τον έστειλε πίσω στη θάλασσα να τη ζητήσει απ’ το ψαράκι .
Πάει τότε ο γέροντας στη θάλασσα και φωνάζει το χρυσόψαρο. Αυτό εμφανίστηκε και αφού άκουσε την επιθυμία της γριάς είπε στο γέροντα να μη λυπάται και πως η ευχή της γυναίκας του θα πραγματοποιηθεί.
 
Έτσι κι έγινε. Μέχρι να επιστρέψει ο γέρο-ψαράς στο σπίτι είχαν καινούρια σκάφη. Η γριά όμως δεν ήταν ευχαριστημένη. Έστειλε το γέροντα πίσω στη θάλασσα να ζητήσει ένα σπίτι. Αυτός υπάκουσε και αφού κάλεσε το χρυσόψαρο, του ζήτησε αυτό που ήθελε η γριά. Το χρυσόψαρο του είπε να πάει στο καλό και πως θα είχε αυτό που ζητούσε. Έτσι ο γέρο- ψαράς και η γυναίκα του απέκτησαν ένα κανονικό σπίτι.
  
Όμως και πάλι η γριά δεν ήταν ευχαριστημένη. Ήθελε περισσότερα. Αυτή τη φορά έστειλε το γέροντα να ζητήσει από το χρυσόψαρο να την κάνει πλούσια και τρανή. Όπως τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα, το χρυσόψαρο πραγματοποίησε την ευχή της γριάς. Τη βρήκε ο γέροντας με υπηρέτες και χρυσαφικά στα πόδια της, αλλά αυτή η άπληστη δεν ευχαριστιόταν με τίποτα.
 
Ήθελε να γίνει βασίλισσα. Ανάγκασε το γέρο-ψαρά να ζητήσει από το χρυσόψαρο και αυτή τη χάρη και αυτό δεν αρνήθηκε. Πράγματι επιστρέφοντας στο σπίτι ο γέροντας βρήκε τη γριά να κάθεται σε βασιλικό θρόνο και να διατάζει τους αυλικούς. Ακόμα και αυτόν τον ίδιο τον έδιωξε μακριά. Πέρασε μια βδομάδα και η άπληστη γριά ακόμα δεν ήταν ικανοποιημένη. Διέταξε να βρουν το γέροντα και να της τον φέρουν. Τότε του είπε να πάει στο χρυσόψαρο και να του ζητήσει να την κάνει αρχόντισσα των θαλασσών για να μπορεί να ζει στον ωκεανό και να διατάζει ακόμα και αυτό το ίδιο το χρυσόψαρο.
Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά, πηγαίνει ο ψαράς στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να βρει το χρυσόψαρο. Αφού το κάλεσε αυτό ήρθε κοντά και του λέει: «Βοήθησέ με χρυσόψαρο γιατί δεν ξέρω τι να κάνω με την καταραμένη τη γριά. Τώρα δε θέλει να είναι βασίλισσα αλλά αρχόντισσα των θαλασσών για να ζει στον ωκεανό και να την υπηρετείς.». Το χρυσόψαρο δεν απάντησε. Κούνησε την ουρά του και κολύμπησε μακριά. Περίμενε αρκετή ώρα ο ψαράς αλλά το ψαράκι άφαντο.
Επιστρέφοντας στο σπίτι βρήκε την παλιά καλύβα και τη γριά να κάθεται στο κατώφλι μπροστά στη σπασμένη σκάφη.

Αφήγηση: Χριστιάνα Ανδρέου (καθηγήτρια ρωσικών της
                   Ιωάννας Βασιλείου)
Εικονογράφηση:  Ιωάννα Βασιλείου, Γεωργία Λεωνίδου

πηγή :  Οικοσελίδα < Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...