/*--

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Ο φοιτητής και τα σαλιγκάρια

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας φοιτητής σε ένα μικρό σπιτάκι στα Βριλήσσια, στο βάθος ενός κήπου μιας πολυκατοικίας. Ήτανε καλό παλικάρι, ζούσε μόνος του και περνούσε αρκετές ώρες στο πανεπιστήμιο, στη βιβλιοθήκη αλλά και στα μπαρ και στις καφετέριες, όταν βέβαια είχε τελειώσει τα μαθήματά του και τις μελέτες του. Ήταν καλός φοιτητής. Σπούδαζε για να γίνει γιατρός.

Το σπιτάκι που ζούσε δεν ήταν ακριβώς σπιτάκι. Ήταν μάλλον κάτι σαν μια μεγάλη αποθήκη. Σαν, σαν το σπιτάκι του κηπουρού και ήταν πραγματικά όμορφα να ζει κανείς εκεί μια και κανένας από τους κατοίκους της πολυκατοικίας δεν κατέβαινε ποτέ στην αυλή. Έτσι είχε όλο τον κήπο δικό του. Του άρεσε το καλοκαίρι να κάθεται σε ένα πέτρινο πάγκο που είχε δίπλα στο σπιτάκι του και να πίνει την μπύρα του ενώ άκουγε τα τζιτζίκια και τα τριζόνια και ενώ γέμιζε ο κήπος με τις μυρωδιές της νύχτας.

Ήταν πραγματικά δροσερά εκεί το καλοκαίρι. Το σπιτάκι είχε μια αρκετά καλή μόνωση και καταβρεχόταν επιπλέον από το αυτόματο πότισμα. Πραγματικά του άρεσε πολύ αυτός ο ήχος. Όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, έτοιμος να τον πάρει ο ύπνος, μπορούσε να ακούσει τον απαλό θόρυβο που έκανε το νερό όταν ξεκίναγε να περνάει από τα μπεκάκια. Τότε ένιωθε σιγουριά. Ένιωθε ότι ο κόσμος ήταν όμορφα πλασμένος και έτσι τον έπαιρνε απαλά ο ύπνος. Και στο όνειρό του δεν έβλεπε παρά λουλούδια και σκαθάρια και σαλιγκάρια και όλα τα ζούδια του κήπου που έσκαβαν το χώμα, το χώμα που μύριζε τόσο όμορφα από την υγρασία.

Σαλιγκάρια; Ναι, ο κήπος, λόγο του ποτίσματος και της δροσιάς του, μάζευε πολλά σαλιγκάρια. Αυτό όμως είχε δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το παλικάρι πολλές φορές επέστρεφε αργά το βράδυ στο μικρό σπιτάκι του. Για να φτάσει στην πόρτα του έπρεπε να περάσει μέσα από τον κήπο και στη συνέχεια να περπατήσει σε ένα στενό πλακόστρωτο μονοπάτι ανάμεσα από δύο σειρές θάμνους. Το μονοπάτι και οι θάμνοι ήταν πολλές φορές βρεγμένοι από το αυτόματο πότισμα και μια όαση για όλα τα ζωντανά μέσα στην καλοκαιρινή κάψα της πόλης. Μια όαση που μάζευε και δεκάδες σαλιγκάρια.

Έτσι ένα βράδυ που το παλικάρι επέστρεφε σπίτι του πάτησε, κατά λάθος, ένα σαλιγκάρι από τα πολλά που βρισκόντουσαν εκείνη τη στιγμή πάνω στο στενό πλακόστρωτο μονοπάτι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έκανε επίτηδες. Δεν το ήθελε καθόλου. Απλά η νύχτα ήτανε σκοτεινή και δεν είχε καθόλου φως.

- Ε, δε βλέπεις μπροστά σου κύριε; φώναξε αμέσως το πληγωμένο σαλιγκάρι.

- Συγγνώμη, δε σε πρόσεξα, έσκυψε το παλικάρι πάνω του.

- Εντάξει, τώρα τι θα κάνουμε;

Το παλικάρι μάζεψε το σαλιγκάρι και το πήγε στο σπιτάκι του. Το έβαλε πάνω στο τραπέζι και το εξέτασε με το μεγεθυντικό φακό που είχε για τα γραμματόσημα. «Εντάξει, δε βλέπω μεγάλη ζημιά, όλα θα πάνε καλά», είπε και εξαφανίστηκε στο μπάνιο. Ύστερα επέστρεψε με ένα κουτί με χανσαπλάστ. «Ορίστε, τώρα θα είσαι εντάξει», είπε το παλικάρι αφού έβαλε ένα μικρό χανσαπλάστ εκεί που είχε χτυπήσει το σαλιγκάρι. «Σε ευχαριστώ», χαμογέλασε εκείνο.

Το βράδυ το παλικάρι δεν κοιμήθηκε πολύ καλά. Έβλεπε στον ύπνο το σαλιγκάρι που είχε πατήσει και στεναχωριόταν. Όταν ξύπνησε το πρωί αποφάσισε ότι δεν θα το ξανάφηνε να συμβεί. Είχε μια ιδέα. Πήγε στο ψιλικατζίδικο και επέστρεψε με ένα μικρό πακέτο. Είχε αγοράσει ένα μεγάλο κίτρινο φωσφοριζέ μαρκαδόρο. «Φωσφορίζει στο σκοτάδι;», είχε ρωτήσει τον πωλητή. «Φωσφορίζει, φωσφορίζει», τον είχε διαβεβαιώσει εκείνος χαμογελώντας. «Είναι τοξικό;», είχε ξαναρωτήσει. «Όχι».

Μάζεψε προσεκτικά σε ένα πιάτο όλα τα σαλιγκάρια που βρήκε στο μονοπάτι του. Κάθισε στο πέτρινο παγκάκι και τους έβαψε το καβουκάκι τους, ένα, ένα, με το μαρκαδόρο. Ξαναέλεγξε το μονοπάτι και μάζεψε κανά-δυό που του είχαν ξεφύγει. Μετά τα αμόλησε.

Το ίδιο βράδυ επέστρεψε αργά. Στο πλακόστρωτο μπορούσε να διακρίνει ένα μικρό κίτρινο γαλαξία από σαλιγκάρια. Τα απέφυγε εύκολα. Μπήκε στο σπίτι του και έπεσε αμέσως στο κρεβάτι. Κοιμήθηκε βαθιά, χωρίς έγνοιες μέχρι το επόμενο πρωί

Εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή από τον Ερρίκο Καλύβα ( www . errikos . gr ) στο Smashwords
Copyright 2011 Ερρίκος Καλύβας εκδοχή ηλεκτρονικής μορφής της 16/1/2012 (διορθωμένο)
Άδεια Χρήσης της Smashwods έκδοσης

πηγή :                

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...