/*--

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Το Άγγελμα

Κατηγορούσαν κάποτε μπροστά στον Τζων Ράσσελ κάποιον ως άθεο. Κι ο Ράσσελ απάντησε:

-Αυτό είναι ψέμα. Δεν πρόκειται καθόλου για άθεο. Ο άνθρωπος, για τον οποίο μου μιλάτε, πιστεύει απόλυτα στην ύπαρξη ανωτέρου Όντος. Με την διαφορά ότι αυτό το Ον είναι ο ίδιος ο εαυτός του. Εκεί που ξερριζώνεται ο Θεός, φυτεύεται το Εγώ και λατρεύεται ο... εαυτούλης.

Η σοβαρότητα είναι καρπός αρχοντιάς. Η σοβαροφάνεια μιζέριας.

 Ο Ουγκώ διηγείται ότι στο δωμάτιό του μπήκε μια πεταλούδα, που αγωνιζόταν να βγει χτυπώντας το παράθυρο. Προσπάθησα να την πιάσω μα εκείνη έφευγε. Όταν τέλος την έπιασα εκείνη σπαρταρούσε. Ήθελα να της δώσω την ελευθερία αλλά εκείνη το αγνοούσε και έπασχε πίσω απ’το τζάμι. Το ίδιο και ο Θεός με τον πόνο. Μας συνθλίβει για να μας βγάλει έξω.

Όταν για πρώτη φορά κοιτάχτηκε στον καθρέφτη της Αγιότητος, έκαμε τη διαπίστωση: «Παύλος κλητός Απόστολος, δούλος Ιησού Χριστού». Αρκείται στην ιδέα, ότι είναι ένας των Αποστόλων και δούλος του Κυρίου.

Αργότερα όμως, όταν, ύστερα από σκληρό αγώνα πλησίασε πιο κοντά το Κάτοπτρο, είδε ότι είχε κάμει εσφαλμένη διαπίστωση και έσπευσε να γράψει στους Κορινθίους. «Ουκ ειμί ικανός καλείσθε Απόστολος». Έπαυσε να θεωρεί τον εαυτό του άξιο να λέγεται Απόστολος.

Και μετά ταύτα, γέρων πλέον, στο τέρμα του δρόμου του, μελλοθάνατος στις φυλακές της Ρώμης, φτασμένος πια εγγύτατα στην Αγιότητα, ξανακοιτάζεται στο αιώνιο Κάτοπτρο και υψώνεται σε νέα διαπίστωση: «Χριστός Ιησούς ήλθεν εις τον κόσμον, αμαρτωνούς σώσαι, ων πρώτος ειμί εγώ». 

Ήταν το μοναδικό πρωτείο που διεξεδίκησε ποτέ ο Απόστολος των Εθνών. Το πρωτείο της αμαρτωλότητας. Πρώτος των αμαρτωλών! Η χριστιανική συνείδηση όμως του απένειμε άλλο πρωτείο. Τον ανεκήρυξε Πρώτον μετά τον Ένα!

πηγή :  Greek Orthodox Metropolis of Toronto (Canada)

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...