/*--

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Η Μάστιγα των Πλουσίων

Λουκά,ιη,18-27

Ερχόμαστε στην Εκκλησία να κάνουμε την προσευχή μας.Να ζητήσουμε από το Θεό οτι θεωρούμε οτι είναι καλύτερο για μας.Να ακούσουμε το λόγο Του, τη συμβουλή του.Να πάρουμε δύναμη για για τη ζωή μας. Μέσα σ αυτή την ωραία προσδοκία, που φυσικά έχουμε όλοι όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία, έρχεται το Ευαγγέλιο που ακούσαμε σήμερα να μας δώσει την πιο όμορφη, την πιο ανθρώπινη και την πιο καλή διδασκαλία, δηλαδή την καθοδήγηση.

Έτσι λοιπόν μας λέγει,ένας οικονομικά ανεξάρτητος νέος, πλησίασε το Χριστό και τον ρώτησε: 

-Διδάσκλαε αγαθέ τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή?

Ωραίες σκέψεις! Καλές επιθυμίες! Καλά έκανε και πήγε στο Χριστό. Δεν πήγε σ έναν τυχαίο σε ένα καφενείο, σε ένα σαλόνι, να ρωτήσει αυτό που ήθελε να λάβει και τη σωστή απάντηση. Ο Xριστός του απάντησε :

-Ο Νόμος του Θεού γι αυτό υπάρχει. Για να μας οδηγεί. Για να μας καθοδηγεί. Άμα διαβάσεις το Νόμο του Θεού, θα βρεις και την απάντηση που γυρεύεις.

Πολλοί άνθρωποι πλησίασαν τον Χριστό, ο καθένας για το δικό του λόγο. Άλλοι για να τον γνωρίσουν. Άλλοι για να του ζητήσουν κάτι. Άλλοι για να τον θαυμάσουν και να γίνουν μαθητές Του. Άλλοιο για να τον παγιδέψουν και άλλοι για να τον προδώσουν. Ο εκατόνταρχος, η συγκύπτουσα, οι τυφλοί, οι χωλοί και άλλοιο πλησίαζαν το Χριστό για να τους θεραπεύσει.

Οι Έλληνες με τον πρωτόκλητο Ανδρέα για να συζητήσουν μαζί του. Ο Θωμάς για να τον πιστέψει. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι για να τον παγιδεύσουν. Ο Ιούδας για να τον προδώσει. Ο σατανάς για να τον παραπλανήσει. Και ο σημερινός πλούσιος του Ευαγγεελίου για να τον πειράξει.

Έτσι βλέπουμε πως δεν πλησίαζαν τον Χριστό όλοι με την ίδια πρόθεση. Οπότε και ο Χριστός στον καθένα φερόταν ανάλογα με το περιεχόμενο και την επιθυμία της καρδιάς του.

Αυτό γίνεται και σήμερα! Συνεχίζεται το ίδιο τροπάριο! Ένας μεγάλος φιλόσοφς και συγγραφέας ο Τολστόη, αναφέρει μια ιστορία, που αξίζει να της δώσουμε σημασία. 

Ήταν ένας πλούσιος. Ο Στέργιος. Αυτός έκανε τη σκέψη οτι παντού περνάει το χρήμα. Ξέρουμε όλοι πως παντού περνάει το χρήμα. Δεν θα γίνεται και στην άλλη ζωή κάτι ανάλογο διερωτήθηκε : Έτσι είπε στα παιδιά του μια μέρα. Όταν πεθάνω θα μου βάλετε στο χέρι μου χρήματα. Για να εξασφαλιστώ εκείο που θα πάω.

Τα παιδιά του, του έκαναν τη χάρη. Λίγο αργότερα είδε όραμα ο Στέργιος οτι πέθανε, και ο Άγιος Πέτρος τον ρώτησε  

Γιατί φαίνεσαι κουρασμένος, η αγωνία σου είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σου, φαίνεσαι πεινασμένος! Κάθισε εδώ δίπλα και φάε κάτι να καρδαμώσεις και μετά τα λέμε.

Μπήκε ο Στέργιος σε μια αίθουσα τραπεζαρία με πολλά αγαθά. Έφαγε ό,τι επιθυμούσε η καρδιά του. Από αυτά ήξερε! Ποιο πιάτο είναι πρώτο, ποιο δεύτερο. Τα φρούτα και γλυκό θα έτρωγε στο τέλος. Ήρθε η ώρα να πληρώσει το λογαριασμό.

Τι χρωστάω? ρώτησε.

Ένα καπίκι, απάντησε ο  Άγιος Πέτρος, μια πεντάρα!

-Να πάρε έχω λίρες.

-Όχι,δεν περνάνε εδώ οι λίρες. Ένα καπίκι θα μου δώσεις.

- Πάρε και δος μου τα ρέστα. Κράτησέ τα όλα.

-Όχι, αυτό λέγεται αισχροκέρδεια. Αυτά δεν περνάνε εδω. Για ψάξε και τις άλλες τσέπες μήπως έχεις τίποτα. Έδωσες κάτι ποτέ στη ζωή σου για τον Χριστό, από αγάπη, από καλωσύνη?

Δυστυχώς δεν είχε κάτι να πει. 

Σήκω και φύγε, του είπε. Πρέπει να ξέρεις οτι ο Παράδεισος κερδίζεται μόνο με αγάπη προς τον πλησίον..

.Όταν επανήλθε στην πραγματικότητα έρχισε να κάνει ελεημοσύνες και αγαθά έργα..

Πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Χριστοδούλου
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου & Ελένης
Ηλιούπολη

πηγή : ΦΛΟΓΑ
εβδομαδιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου & Ελένης

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...