/*--

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Από την Πατερική Σοφία

Κάποιος πλούσιος χριστιανός επισκέφτηκε κάποτε έναν Ερημίτη και, φεύγοντας, του πρόσφερε ένα γερό φιλοδώρημα. Εκείνος όμως με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να το δεχτεί.

-Πάρε το,Αββά, τον παρακαλούσε ο επισκέπτης, και μοίρασέ το στους φτωχούς.

-Αυτό είναι διπλή ντροπή για μένα, τέκνον μου, του αποκρίθηκε ο Γέροντας, να παίρνω χωρίς να έχω ανάγκη και να κενοδοξώ μοιράζοναας τα ξένα ελεημοσύνη.

Αν δώσεις ελεημοσύνη, λέγει άλλος Γέροντας, κι ο λογισμός σε θλίβει πως έδωσες πολύ, μη δίνεις προσοχή σ αυτόν, γιατί είναι σατανικός. Καλύτερα όμως για σένα είναι να ζείς με τόση ακτημοσύνη, που να έχεις ανάγκη από τους άλλους να σ ελεούν. Εκείνος που δίνει, έχει την ικανοποίηση πως κάνει κάτι καλό. Αλλά όποιος στερείται και δεν έχει ποτέ να δώσει κάτι, αποκτά ταπεινοσύνη με τη σκέψη πως ποτέ δεν κάνει τίποτε καλό. Έτσι έζησαν οι Πατέρες μας. Μ αυτόν τον τρόπο βρήκε το Θεό ο Μέγας Αρσένιος.

Επαινούσαν οι Πατέρες την ακτημοσύνη και την αφιλοχρηματία του Αββά Αγάθωνος και του υποτακτικού του. Όταν κατέβαιναν στην αγορά να πουλήσουν το εργόχειρό τους, έλεγαν μια φορά την τιμή στον αγοραστή. Αν εκείνος άρχιζε τα παζαρέματα, αυτοί σώπαιναν και τον άφηναν να τους δώσει όσα ήθελε. Αν πάλι είχαν ανάγκη οι ίδιοι ν αγοράσουν κάτι, έδιναν αμέσως τα χρήματα που τους ζητου΄σαν, χωρίς να βγάλουν λέξη από το στόμα τους.

 Στην αρχή της ασκητική του ζωής τον πολέμησε με πολλή μανία ο διάβολος τον Όσιο Αντώνιο. Όταν πολύ νέος ακόμα, ξεκίνησε για την έρημο, του έριψε εμπρός στα πόδια τρου ένα ασημένιο δίσκο. Βλέποντας τον ο Αντώνιος συλλογίστηκε ¨

-Πως είναι δυνατόν να βρεθεί τέτοιο πράγμα σε τούτο τον άβατο τόπο? Τέχνασμα δικό σου είναι διάβολε, για να με ρίξεις στη φιλαργυρία. μα δεν πρόκειται με τέτοια να εμποδίσεις την προθυμία μου. 

Καθώς έλεγε αυτά, ο δίσκος έγινε άφαντος από τα μάτια του. Άλλη φορά πάλι βρήκε πραγματικό χρυσό στην έρημο, τον περιφρόνησε όμως κι ούτε γύρισε να τον κοιοτάξει.

Είναι τάχα ωφέλιμο για την ψυχή του, να μην έχει ο μοναχός την παραμικρή άνεση? Ρώτησε τον Μέγα Αρσένιο ο Αββάς Μάρκος. Είδα προ ημερών κάποιον αδελφό να ξεριζώνει και τα λίγα λάχανα ακόμη, που είχε στο μικρό του κήπο.

-Ωφέλιμο είναι, αποκρίθηκε ο διακριτικός Γέροντας, αλλά η τελεία ακτημοσύνη πρέπει να συμβαδίζει με την προκοπή του μοναχού σ όλες τις άλλες αρετές. Γιατί αν κάθε μέρα που περνά δεν προοδεύει πνευματικώς, πολύ γρήγορα θα φυτέψει άλλα.

πηγή : ΦΛΟΓΑ
εβδομαδιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ιερού Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης Ηλιούπολη

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...