/*--

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

´Η Μόνη των πάντων Ελπίς

Ήταν η µέρα που στο τέλος της θα εµφανιζόταν το µεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς, µετά τους πολυαναµενόµενους Ολυµπιακούς αγώνες της Αθήνας και κύλησε γεµάτη ανάµεικτα συναισθήµατα. Το πρόγραµµα αυτής της ηµέρας ήταν γεµάτο, αφού πριν από την πρώτη αυτή την επίσκεψη στα Κύθηρα, είχα µελετήσει πάρα πολλά στοιχεία γιí αυτό, όπως πρέπει να γίνεται πάντα. Αφού αυτά υπάρχουν, πηγαίνεις σí αυτά για να ζήσεις το σήµερα, για να διδαχθείς από το παρελθόν και να αναρωτηθείς για το µέλλον του κόσµου ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεις την θέση σου, σí αυτό το χώρο των πιθανοτήτων. 

Στην αρχή της ηµέρας προσέγγισα δια ξηράς την µοναδική αµµώδη παραλία του Αη Νικόλα στο βορειότερο άκρο του νησιού, το ακρωτήριο Σπαθί. Εκεί ο όρµος του Μουδαρίου (και το σηµατολόγιο) αγρικάει απí τον Κάβο Ματαπά ως την Ελαφόνησο και τον Κάβο Μαλιά ή από τα χωριουδάκια της Λακωνικής Μάνης ως το Μικρό Άγιο Όρος στα Βάτικα ενώ αγρικιέται από τα 50 µίλια. Μετά το µεσηµέρι ήταν η σειρά της βοτσαλωτής παραλίας, στην έξοδο της λίµνης του φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας, όπου βρισκόταν η περίφηµη πόλη του Αγίου ∆ηµητρίου στην Παλιόχωρα. Αυτήν κατέστρεψε ο παµπόνηρος κοκκινογένης Χαϊρεδίν πριν από 467 χρόνια λεηλατώντας και αφανίζοντας κάθε µορφή ζωής. Το ίδιο απόγευµα, οδηγούσα ανέµελα προς το ∆ιακόφτι σε έναν φαρδύ ασφαλτοστρωµένο δρόµο µετά το αεροδρόµιο, ανάµεσα σε βράχια και αφάνες. Ο ήλιος έδυε πίσω µου, ενώ ένα ζεστό νοτιοανατολικό αεράκι φυσούσε, γεµίζοντας την ατµόσφαιρα θυµαρίσιες οσµές που τις οδηγούσε ψηλά βορειοδυτικά προς της Αρκαδίας τα µέρη, της πατρίδας τα µέρη, προαναγγέλοντας θύµησες πικρές, γλυκιές, ευλαβείς και εν τέλει ανάτασης. 

Ξάφνου και ενώ είχα περάσει βόρεια απí την αρχαία τοποθεσία Καστρί, όπου πρωτοεµφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού πριν από 37 αιώνες οι Μίνωες (;), προσπερνώ µια µικρή άσπρη πινακίδα που φαίνεται σε χαµηλό ύψος απí το έδαφος να διαγράφεται , µπροστά από µια µεγαλύτερη και υψηλότερη µε ένδειξη Αγία Μονή. Όµως φρενάρω απότοµα µερικά µέτρα κατόπιν, γιατί συγκρατώ την τελευταία στιγµή, λόγω του ότι είχα παρασυρθεί από τις σκέψεις µου, το γνωστό πρόθεµα που κάνει υπερήφανο κάθε Αρκάδα και κάθε Έλληνα. Οπισθοχωρώ αµέσως και διαβάζω ´Ιερό µνηµείο Θεόδωρου Κολοκοτρώνηª ενώ ταυτόχρονα στρίβω αριστερά στο µικρό οδικό δέλτα που έχει σχηµατιστεί εκεί και συναντώ στα 50 µέτρα το καινούριο όπως φαίνεται µνηµείο προτοµή του Στρατηγού περιφραγµένο από µέσο κτισµένο τοίχο µε πέτρες και κάγκελα ενώ ανεµίζουν µπροστά η γαλανόλευκη και η σηµαία µε το δικέφαλο αετό. Στέκοµαι ευλαβικά και διαβάζω την γεµάτη ευγνωµοσύνη αφιέρωση των Κυθηραίων κάτω από την προτοµή που υπογράφει ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Κύριλλος (Χρηστάκης) που όπως έµαθα κατόπιν είναι Αρκας τη καταγωγή απí τις Κολλίνες.

 Ένας πραγµατικά άξιος και σεβαστός ιεράρχης από εξαετίας προκαθήµενος, του οποίου οι Τσιριγιώτες εκτιµώντας το τεράστιο έργο του παρακαλούν ειλικρινά το Θεό να µη φύγει από εκεί προκειµένου να το ολοκληρώσει όπως µου εκµυστυρεύθηκαν κατόπιν σε ανύποπτες στιγµές. Στις 24 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Κύριλλος προέστη της επιµνηµόσυνης δέησης στο µνηµείο-προτοµή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακολουθεί η φωτογράφηση του µνηµείου και για τον καλό Ακοβίτη, φίλο και δάσκαλο µου Αντώνη Ν. Σωφρονά και η επίσκεψή στη Μονή σε απόσταση 3 Κm στην ανατολική κλιτύ του λόφου ∆ιγενή στα 450 m και όπου σίγουρα φαίνεται η πρώτη αυγή στο νησί (η τελευταία δύση στον Αγ. Νικόλα του Κρασά). Η παράδοση για την Αγία Μόνη όπως καταγράφεται είναι η εξής: Το 1757 ή ΄59 ή ΄66 κάποιος βοσκός ονοµαζόµενος Βιάρος ψάχνοντας τα χαµένα πρόβατά του βρήκε σε θάµνο που έπεσε κεραυνός θαυµατουργό αµφιπρόσωπο εικόνα µε την µορφή της Παναγίας στην µία όψη της µε την επιγραφή ´Μόνη των πάντων Ελπίςª και µε την µορφή του Αη Γιώργη στην άλλη. Στην αρχή κτίσθηκε ένα φτωχό ξωκκλήσι σκεπασµένο µε κλαδιά που αργότερα έλαβε την µορφή µοναστηρίου. 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ερχόµενος από το Ελαφονήσι καταδιωκώµενος από τους Τούρκους το 1820 (κατí άλλους το 1806,) αποβιβάστηκε σε παρακείµενη ακτή του νησιού που αγγλοκρατείτο και προσευχήθηκε στην Παναγία για την απελευθέρωση της Ελλάδας κάνοντας τάµα ότι θα κατασκεύαζε τον ναό πράγµα που έκανε το 1822. Το µοναστήρι της Αγίας Μόνης αποτελεί Ιερό Προσκύνηµα µε µια µοναχή και στην σηµερινή του µορφή χτίστηκε το 1840, εορτάζει στις 6 Αυγούστου και δέχεται πιστούς για ∆εκαπεντισµό, όπως ονοµάζεται το έθιµο της παραµονής στα µοναστήρια κατά το διάστηµα 1-15 Αυγούστου όπου οι πιστοί νηστεύουν και παρακολουθούν τις ακολουθίες του ∆εκαπενταύγουστου. Τελειώνοντας το σύντοµο τούτο σηµείωµα θα υπενθυµίσω τα λόγια του ανθρώπου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που απηύθυνε προς τα γυµνασιόπαιδα της Αθήνας το 1838 που έχουν πολλούς αποδέκτες και σήµερα που ζούµε τα χρόνια της ´τεχνητής ενίσχυσηςª κυρίως του σώµατος.: ´...να δοθείτε εις τας σπουδάς σας και καλλύτερα να κοπιάσετε λίγον δύο και τρεις χρόνους, και να ζήσετε ελεύθεροι εις το υπόλοιπο της ζωής σας παρά να περάσετε τεσσάρους πέντε χρόνους της νεότητάς σας, και να µείνετε αγράµµατοι ... να σκλαβωθείτε εις τα γράµµατά σας, να ακούσετε τας συµβουλάς των διδασκάλων και γεροντότερων και κατά την παροιµία, µύρια ήξευρε και χίλια µάθαινε...ª Η Αγία Μόνη ήτανε στο χωριό Μερζέ που από το 1912 το λένε Εκκλησούλα 13 χλµ. βόρεια του Σινάνου ή Μεγαλόπολης. 

Μια φορά ανιστοράει ο Γέρος στí αποµνηµονεύµατά του ´πήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μόνης. Αυτό το µοναστήρι ήταν µεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτη Τουρκιά (Ορλωφικά 1770). Όταν απέρασα (το 1805) ήτον µια µάνδρα χαλασµένη και σκεπασµένη εκκλησιά µε κλάδες δένδρων. Τότε έταξα ότι: "Παναγία µου, βοήθησέ µας να ελευθερώσουµε την Πατρίδα µας από τον τύραννο και θα σε φκιάσω καθώς ήσουν πρώτα". Με βοήθησε, και εις τον δεύτερο χρόνο της επανάστασής µας επλήρωσα το τάµα µου και την έφκιασαª. Το µοναστήρι της Παναγίας του Μερζέ όπως άλλως λέγεται κάηκε στο πέρασµα του Ιµπραήµ και ξαναχτίστηκε αργότερα από τον Θ. Κολοκοτρώνη, ο οποίος µάλιστα, τον ∆εκαπενταύγουστο, κατέβαινε συχνά από την Αθήνα στο πανηγύρι του, µετά την απελευθέρωση. ∆εν παρέλειπε και σí αυτό το πανηγύρι, όπου ο κόσµος απí όλα τα γύρω χωριά τον περίµενε µε λαχτάρα, να ασχοληθεί και µε την αγαπηµένη του συνήθεια, τα βαφτίσια. ∆εκάδες παιδιά, κυρίως αγόρια βάφτιζε σε όλη την περιοχή ο Θ. Κολοκοτρώνης δίνοντάς τους το όνοµα Θεόδωρος. Ο τελευταίος αναδεξιµιός του, ο Θεόδωρος Μαντζαβάς πέθανε υπέργηρος το 1934 στην Εκκλησούλα. 

ΥΓ1 Τον Αύγουστο του 1833, ο κόντε Ρώµας Ζακύνθιος παλαιός γνωστός του Στρατηγού και Πρόεδρος της Επιτροπής του Έθνους υπονοώντας ότι είναι µεσίας µεταξύ των Ελλήνων και της Αγγλικής κυβέρνησης και έχοντας υπό µάλης αντίγραφα δύο χαζοαναφορών σε αρχαιοελληνική γλώσσα που συνέταξε ο Βαυαρός Joannes Franz ή Φρασικλής προς τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο που κατέληγε ότι δήθεν πρέπει ο Άρµανσµπεργκ να γίνει Αντιβασιλιάς και οι άλλοι να απολυθούν έψαξε να βρεί τον Στρατηγό Πλαπούτα και τον Θ. Κολοκοτρώνη. Αυτός τον άκουσε στην Τρίπολη και αποφασίστηκε ότι πρέπει να πάρει τη γνώµη του γιου του Γενναίου που ήταν στο Άργος. Και για να ξεφύγει απí τον µπελά του Κόντε, συνέχισε λέγοντας πως έπρεπε το δίχως άλλο να πάει στην Αγία Μόνη, να ετοιµάσει το πανηγύρι που γινόταν κάθε χρόνο σí αυτή ανήµερα της Παναγιάς. 

ΥΓ2 Το 1790 ο Θεόδωρος Κολοκτρώνης νυµφεύθηκε την Αικατερίνη Καρούτσου, κόρη του ∆ηµητρίου Καρούτσου, ενός προεστού από τον Άκοβο του Λεονταρίου, ο οποίος βρήκε µαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους. Επειδή είµαστε Έλληνες και παραπονιάρηδες είναι χρήσιµο να µάθουµε αφού και φιλοξενούµεθα απí τις στήλες των φίλων Ακοβιτών γιατί στο χωριό τους καθυστερούν να αποδοθούν οι τιµές που αρµόζουν στον άνθρωπο, πατριώτη, στρατηγό και χριστιανό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη µε ένα ιερό µνηµείο; 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

1. Εµµ. Π. Καλλίγερος-ΚΥΘΗΡΑ-Ιστορικός και Τουριστικός Οδηγός Κυθηραϊκά 2001 
2. Κων/νος Σ. Μέντης-ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟ ΝΗΣΙ Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη 1993. 
3. ∆ιον. Παπαδόπουλος-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΩΣ Αρκαδικές Εκδόσεις / Επιλογή 1997 
4. Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων-ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΥΡΤΙ∆ΙΩΤΙΣΣΑ Τριµηνιαία έκδοση Απρίλιος-Ιούνιος 2004 
5. ∆ηµ. Φωτιάδης-ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, Η ∆ΙΚΗ ΤΟΥ Μέλισσα 1966 
6. Ν. Γιαννόπουλος-ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ Στρατηγική Ιστορία 2001

ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ

πηγή : http://akovos.gr/index.html 

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...