/*--

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Η συγχώρεση του Θεού

.... Πραγματικά, είναι μέγα, ατελεύτητο και αβυσσαλέο θέμα η συγχώρεση στον άνθρωπο. Πρόκειται για την πεμπτουσία του Χριστιανισμού, την ουσία της ουσίας της πίστης μας. 

Ανθρωπίνως, σαφώς, και δεν γίνεται να συγχωρέσουμε. Με τη Χάρη και τη δύναμη του Θεού, όμως, γίνεται. Δεδομένου, ότι ο Χριστός δεν μας κάλεσε ποτέ να πραγματώσουμε πράγματα ανέφικτα και άπιαστα στη ζωή μας.

 Η συγχώρεση είναι κατ’ εξοχήν έργο της Χάριτος, μέσα μας και έξω μας, με τη δική μας συνεργία και θέληση, σαν απαραίτητη προϋπόθεση. Αν δεν θέλουμε, δεν μπορούμε με τίποτα να συγχωρέσουμε· όσο κι αν το θέλει αυτό ο Θεός από ’μας.

 Η συγχώρεση δεν μπορεί να είναι ούτε μια «ανθρώπινη προτροπή», ούτε μια «καλή συμβουλή», ούτε μια «αυτόματη αλλαγή» ή μια «ωραία συνταγή» μιας θρησκευτικής–ατομικής επιτυχίας. Η συγχώρεση είναι ύψιστο μυστήριο, όσο μυστήριο είναι και το Πρόσωπο του Χριστού που την ενσάρκωσε έως τέλους επάνω στον Σταυρό, όσο μυστήριο είναι το Ευαγγέλιο της αγάπης Του. 

Εάν, όμως, αρνούμαστε ή απωθούμε συνεχώς την «ιδέα» και την «πράξη» της μέσα μας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανησυχητικά βαρύθυμοι να βιώσουμε επιτέλους το μεγαλείο της Χριστοαγάπης που αναπαύει λυτρωτικά την καρδιά μας, που είναι το πανώριο νόημα και η φιλάνθρωπη τελειότητα του Χριστιανισμού. 

Ή θα αγαπάμε αυθεντικά με τη συγχώρεση του Θεού ή θα αγαπάμε «στο περίπου» και «στο δήθεν», αντάμα με τη λήθη του δικού μας οργισμένου μυαλού, η οποία, ως συνήθως λειτουργεί σαν κατάπλασμα σε ό,τι οδυνηρό και πικρό ζήσαμε στη ζωή μας.

 Το πρώτο (η συγχώρεση του Θεού) είναι το επάξιο και το δύσκολο, γιατί είναι το σωστικά αληθινό. Το δεύτερο (η λήθη) είναι το εύκολο, γιατί είναι για μας το πεπερασμένα βολικό. Η συγχώρεση, υπερβαίνει ακόμη και κάθε πλοκή των λογισμών, των ανασφαλειών, των ενδοιασμών και των φόβων μας, γιατί είναι η κατ’ εξοχήν δωρεά και το δώρημα από Θεού. 

Αναλόγως της προαίρεσής μας, αυτό που μας φαίνεται βασανιστικά μακρινό και ανέφικτο, έρχεται κάποιες φορές τελείως αναπάντεχα και ανεπαίσθητα μέσα μας, όπως ακριβώς απροειδοποίητα και αθόρυβα έρχεται και η θεία Χάρη στην καρδιά του ανθρώπου. Γιατί, μόνο μ’ αυτήν (τη θεία Χάρη) μπορούμε, μόνο μ’ αυτήν μπορούμε να θέλουμε να μπορούμε να συγχωρούμε…

π.Δαμιανός Σαράντης

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...