/*--

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΗΛΙΑ

Σύμφωνα με τον α. Γεώργιο Παπαχαραλάμπους (Μηλιώτη λαογράφο) , σε απόσταση 120 περίπου μέτρων προς ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Επιφανείου είναι ο ποταμός Φάραγγας, εις την δεξιάν πλευράν του οποίου (απέναντι από την εκκλησία υπάρχει μικρό κοίλωμα το οποίον έλεγαν ότι είναι «ο σπήλιος του άη Μπεφανειού» όπου κατά την παράδοση κατέφευγε ο ΄Άγιος Επιφάνειος κατά το θέρος οσάκις εκουράζετο από τας ενοχλήσεις της επισκοπής του.

Κατά τας αρχάς του αιώνος μας εσώζοντο ερείπια παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Επιφανείου, της οποίας έγινε ανοικοδόμησις κατά το 1905. Εις αυτήν μεταφέροντο πέτρες από την ερειπωμένη εκκλησία εις την Αλόδα. Προ της κτίσεως της εκκλησίας του Αγίου Επιφανείου η κοινότης εκκλησιάζετο εις την Δυτική έξοδον του χωριού προς το Λευκόνοικο εκκλησία των αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας. Τώρα όμως ο εκκλησιασμός γίνεται εναλλάξ αλλά συνηθέστερον εις τον Αγ. Επιφάνειον, εις τον οποίον αποδίδετο η εκδίωξης ολίγων Τούρκων, οι οποίοι προηγουμένως εγκατεστάθησαν εις το χωριόν.

Κατά τα γεγονότα στη Μηλιά το 1958, ο κοσμοκαλόγερος δια Χριστόν σαλός Χατζημούνας επαναλάμβανε «Ο ΄Αης Μπεφάνης δεν θα επιτρέψει να γίνει κακό». Φαίνεται ότι ο γέροντας με το προορατικό χάρισμα είχεν επαφή με τον ΄Αγιο.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες Μηλιωτών που έβλεπαν τον ΄Αγιο να εισέρχεται στο ναό του σαν μια «κοφίνα λαμπρό», ως κυλιόμενη φωτιά. Μαρτυρία παπαδιάς, όταν ξεπροβοδούσε τον γέρο Παπάμιχαλη κατά τις 2 με 3 το πρωί, όταν αυτός πήγαινε να πάρει από την εκκλησία τη Θεία Κοινωνία για να κοινωνήσει κάποιο ετοιμοθάνατο Μηλιώτη, είδε την κυλιόμενη φωτιά να εισέρχεται στο ναό μαζί με τον σύζυγο της. ΄Όταν ο Παπάμιχαλης επέστρεψε στο σπίτι, η παπαδιά τον ρώτησε «είδες και τον αφέντη μας». Ο γέρο παπάς δεν της απάντησε, όμως προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε στην τελευταία συνεδρία του συμβουλίου μας από τον εγγονό του Παπάμιχαλη, το Σωτήρη, ότι ο γέρο παπάς πέθανε την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 12 Μαΐου.

Πολλοί είναι οι Μηλιώτες που είδαν την κυλιόμενη φωτιά, όπως :-

• O Κυριάκος Παναγιώτου και η σύζυγος του Παναγιώτα είδαν γύρω στα μεσάνυκτα ένα δυνατό φως να εισέρχεται στην εκκλησία του Αγίου Επιφανείου δίπλα στο σπίτι τους και η εκκλησία να φωτίζεται ολόκληρη.

• O Κόκος Τσικούρα ο οποίος την είδε να εισέρχεται στην παλιοεκκλησιά, μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον ΄Άγιο Γεώργιο ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό προς το Βαρώσι (κατεδαφίστηκε εκ θεμελίων από τους Τούρκους)

• Oι Καραντώνηες (Δημήτρης και Σταυρής) να περνά από το σπίτι τους (τελευταίο σπίτι της Μηλιάς προς τη Γύψου) και να πηγαίνει στο απέναντι εκκλησάκι της Γύψου που ήταν αφιερωμένο στον προφήτη Ηλία.

Μέσα στο χώρο της Μηλιάς, στην περιοχή των περβολιών βρισκόταν το χωριό ΄Αης Πάππος, το οποίο έχει διαλυθεί. Το χωριό αυτό ήταν αφιερωμένο στον επίσκοπο Κυθραίας ΄Αη Πάππο, στον οποίο ο Θεός απεκάλυψε ότι έπρεπε να χειροτονήσουν ως επίσκοπο Σαλαμίνας κάποιον Επιφάνειο, που θα τον έβρισκε στην αγορά. Πράγματι ο ΄Αης Πάππος αναζήτησε τον Επιφάνειο στην αγορά, όπου όταν τον βρήκε του είπε να τον ακολουθήσει στην εκκλησία. Εκεί τον χειροτόνησαν διάκονο, την άλλη ημέρα ιερέα και την τρίτη ημέρα επίσκοπο

Από Αντώνη Καραντώνη

πηγή : Έκδοση Σωματείου Μηλιά Αμμοχώστου Μάϊος 2009

+

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...